Afbeelding
Foto:

Uit de praktijk: Wat is ketenzorg nu eigenlijk?

U heeft misschien weleens van ketenzorg gehoord. Het woord valt steeds vaker. Maar wat is ketenzorg nu eigenlijk? Daarover schrijft Eline Benard, zij is Praktijkondersteuner-Somatiek bij de Westplaat.

Door Eline Benard, Praktijkondersteuner-Somatiek

De huisarts en andere zorgverleners werken samen om patiënten met een chronische ziekte beter te ondersteunen. Dat is ketenzorg in één zin. Samen met de patiënt wordt er een plan gemaakt hoe de gezondheid kan worden verbeterd. Ketenzorg heeft belangrijke voordelen. Doordat de zorgverleners goed met elkaar overleggen, daalt het risico op complicaties of nieuwe gezondheidsproblemen. Wanneer er sprake is van een aandoening als diabetes, COPD, astma of een (verhoogd risico op) hart- en vaatziekten, dan kan het zijn dat u daarmee onder de ketenzorg valt.

Suikerziekte

Diabetes mellitus, kortweg diabetes, is een ziekte waarbij er te veel suiker in het bloed zit. Daarom wordt het in de volksmond vaak suikerziekte genoemd. Door teveel glucose in het bloed kunnen complicaties ontstaan aan de voeten, ogen, nieren, hart en bloedvaten. Om dit te voorkomen, is het belangrijk om de bloedglucose goed te regelen door middel van aanpassing van de leefstijl en de juiste medicijnen. Minimaal twee keer per jaar komen patiënten met diabetes op het spreekuur van de praktijkondersteuner of huisarts voor controle, voorlichting en advies. Ook worden er een aantal metingen verricht, zoals bloeddruk en het gewicht. Binnen de ketenzorg is de samenwerking geregeld met bijvoorbeeld diëtisten voor voedingsadvies en de podotherapeut voor voetcontrole. Door een gezonde leefstijl en passende medicatie kunnen ook mensen met diabetes gezond ouder worden.

Hart- en vaatziekten

Ook mensen met hart- en vaatziekten of een verhoogd risico daarop kunnen terecht bij de huisartsenpraktijk. De bekendste hart- en vaatziekten zijn aderverkalking, angina pectoris (pijn op de borst), nierschade, een hartinfarct en een beroerte. Vooral roken verhoogt de kans op hart- en vaatziekten. Bij een verhoogd risico op hart- en vaatziekten komt men minimaal 1 keer per jaar bij de praktijkondersteuner. Tijdens deze bezoeken worden de bloeduitslagen besproken en wordt de bloeddruk en het gewicht gemeten. Daarnaast is er aandacht voor gezonde voeding en voldoende beweging. Zo ontstaat er een beeld van de gezondheid en wordt een inschatting gemaakt van het risico op hart- en vaatziekten. In overleg met de patiënt worden er doelen bepaald en wordt er gekeken welke ondersteuning daarvoor nodig is. Voor een gezond eetpatroon en gewichtsverlies wordt er binnen de keten doorverwezen naar de diëtist. Bij complicaties wordt er doorverwezen naar de cardioloog. Het doel is om nieuwe vaatschade te voorkomen en verergering te voorkomen door een gezonde leefstijl en medicatie.

COPD

Ook bestaat er ketenzorg voor patiënten met COPD. Bij COPD zijn de luchtwegen blijvend vernauwd. Daardoor werken de longen steeds minder goed. Dat veroorzaakt hoesten, benauwdheid en slijm in de luchtwegen. Klachten kunnen plotseling verergeren, maar ook weer afnemen. De vernauwing van de luchtwegen komt door een blijvende ontsteking, bijna altijd door jarenlang roken. De schade is onherstelbaar. Minimaal één keer per jaar komen mensen met COPD bij de praktijkondersteuner. Binnen de ketenzorg wordt aandacht besteed aan de kwaliteit van leven en vermindering van klachten. Er wordt onder andere aandacht besteed aan het gebruik van de juiste medicatie en zo nodig stoppen met roken. Om verergering van COPD te voorkomen wordt er samengewerkt met onder andere diëtiste, fysiotherapeut en longarts.

Astma

Tot slot is er ketenzorg georganiseerd voor astma. Astma is een chronische longaandoening die goed te behandelen is, maar het blijft een chronische aandoening. Het kan zijn dat men jarenlang geen klachten heeft, soms 'vergeten' mensen daardoor dat ze astma hebben, maar de aanleg blijft aanwezig. Minimaal één keer per jaar komen patiënten met astma bij de praktijkondersteuner. Het vermijden van prikkels, voldoende beweging, een gezond gewicht en goed gebruik van medicijnen wordt besproken. Zo wordt er gezorgd dat patiënten zo min mogelijk last hebben van astma. Binnen de keten wordt er samengewerkt met de longarts.

Ketenzorg is een uitgebreid pakket van zorg waarbij we met elkaar proberen u zo goed mogelijk te begeleiden en te behandelen waar het nodig is, dit alles met respect voor uw eigen keuzes en ideeën. Uiteindelijk gaat het om uw gezondheid en toekomst.

Volgende keer komen de assistentes het woord doen…

Serie Huisartsenpraktijk

De medewerkers van huisartsenpraktijk Westplaat in Sommelsdijk vertellen iedere maand over het werk achter de schermen, ontwikkelingen in de zorg en de patiënten.