Midzomernacht: de start van de zomer!

Aan het einde van deze week is het zover. De midzomernacht. Dit is de langste dag van het jaar, de tijd tussen zonsopkomst en zonsondergang. Na 21 juni worden alle dagen weer korter. Tja, voor je het weet liggen de Sinterklaas- en Kerstspullen weer in de schappen. Maar, niet getreurd. Na de afgelopen weken met veel wind en regen, gaat hopelijk de zon schijnen én betekent dit ook de start van de zomer. Dus hopelijk nog volop genieten van lange dagen en prachtige zonsondergangen.

Natuurmonumenten staat al vele jaren stil bij dit natuurfenomeen en organiseert in diverse natuurgebieden de midzomernachtloop. Dit jaar in de nacht van 22 op 23 juni. Jong en oud kan wandelen in de korte nacht van het jaar. Volgens een eeuwenoude traditie vieren wij in de zomer midzomernacht. Een magische nacht. Wilde bloemen en planten krijgen een geneeskrachtige werking. Zo gaat tenminste het verhaal… Vreugdevuren beschermen ons tegen duistere krachten en verspreiden vreugde en geluk.

Vorig jaar mocht ik voor het eerst deel uitmaken van de organisatie van de midzomernachtloop in de Duinen van Goeree. En dat heb ik geweten: deelnemerslijsten gereed maken, locatie opbouwen, nog snel een dixie regelen, heen en weer rijden tussen de verschillende vertelposten. Gelukkig staan we met een ervaren team sterk om dit evenement goed te organiseren. Ook dit jaar staat dit topteam weer paraat!

Dus heb je nog geen plannen voor komende zaterdag? Wandel dan met ons mee en beleef de variatie van het nachtelijk duin. Schepen liggen op zee voor anker, hun lichten en die van de imposante Maasvlakte zijn zichtbaar. Proef de zoute zeewind en ruik de zoete kamperfoelie. En weet dat de natuur nooit slaapt. Je wordt verast met verhalen over al die nachtbrakers zoals uilen, nachtvlinders en vleermuizen. Nieuwsgierig? Meld je aan via www.natuurmonumenten.nl/goeree/agenda. Er zijn nog plaatsen vanaf starttijd 22.30/22.45/23.00 uur. Ik zie je graag tijdens de midzomernacht in de duinen van Goeree!

Chantal van Burg