Het particuliere initiatief Doe mee verlos de zee is ontstaan op Goeree-Overflakkee en heeft als doel dat strandbezoekers (aangespoeld) afval in de bak gooien. Foto: Shuttersctock
Het particuliere initiatief Doe mee verlos de zee is ontstaan op Goeree-Overflakkee en heeft als doel dat strandbezoekers (aangespoeld) afval in de bak gooien. Foto: Shuttersctock Foto:

Het roer moet om: Nieuwe aanpak voor inzameling afval

GOEREE-OVERFLAKKEE – "Scheiden moet lonen en niet leiden tot hogere tarieven voor de burger. Het moet duidelijk zijn wat het oplevert". Het was de eerste reactie van Herweijer (SGP) bij de behandeling van de startnotitie Grondstofffenbeleidsplan 2020 – 2025 afgelopen donderdag in de gemeenteraad. Een opmerking die wethouder Markwat bij zijn informatieve toelichting volmondig onderstreepte.

Door Jaap Ruizeveld

Het gaat om stappen die de gemeente wil zetten om de transitie naar een circulaire economie in te zetten en de manier waarop grondstoffenkringlopen sluitend gemaakt moeten worden. De huidige aanpak scoort niet. Het roer moet om. De fracties stemden in met de voorgestelde route. Op tafel lag een concept met veel informatie die nu op korte termijn concreet wordt uitgewerkt. Eind dit jaar wordt dan aan de fracties gevraagd om tot vaststelling van het beleidsplan over te gaan. Vervolgens afgerond met de aanbieding van een uitvoerings- en communicatieplan begin 2020.

Ambities

Ambities om landelijke doelen te halen zoals het reduceren van restafval per inwoner in 2025 om te buigen naar 50 kg met een hergebruikspercentage van rond 90%. Nu is dat 271 kg per inwoner (met hergebruik van 60%). Deze inzet gaat financieel niet ongemerkt aan de burger voorbij. De huidige tarieven zullen leiden tot bijstellingen. Het college gaf in genoemd dossier richting aan de te maken keuzes. Met welke kwaliteit, inzet en instrumenten kan het gestelde doel bereikt worden. Stappen van de gemeente alleen of wellicht in samenwerking met de RAD Hoeksche Waard. Naar dit laatste aspect wordt nog onderzoek ingesteld.

Uitwerkingen

Er zijn scenario's opgesteld. In de startnotitie worden kaders, keuzes en ambities beschreven die de gemeente Goeree-Overflakkee wil inzetten om grondstofketens te sluiten en te werken naar een circulair eiland. Het college opteert voor een scenario van zogenoemd omgekeerd inzamelen. (additionele- en reguliere vervangingsinvestering totaal geraamd op € 5,5 miljoen). Wordt deze route uiteindelijk vastgesteld in het beleidsplan dan komen investeringen in beeld zoals het invoeren van het containermanagementsysteem en het plaatsen van 100 ondergrondse containers en 30 ondergrondse wijkcontainers. Ook zouden dan ruim 100 minicontainers als verzamelcontainers voor GFE-afval bij hoogbouw kunnen worden geplaatst.

Reductie

Gaat dit gebeuren dan is de verwachting dat een flinke reductie van het restafval kan worden bereikt, waardoor de verwerkingskosten zullen dalen. Het implementeren van het voorgestelde uit te werken beleid heeft consequenties voor de hoogte van het tarief. Op dit moment is het huidige tarief niet 100% kostendekkend, maar ligt op gemiddeld 85%. De groei naar 100%, met daarin de nieuwe ambities, zal tot tariefdifferentiatie leiden. Bij de uitwerking van het concept op basis van het gekozen scenario zal, een definitieve doorrekening worden gemaakt van de ontwikkeling van de kosten ten opzicht van de inkomsten (afvalstoffenheffing). Daarbij zal ook de fasering van het project zorgvuldige aandacht krijgen, gaf wethouder Markwat aan.

Communicatie

Unaniem aanvaardde de raad de voorgestelde uitwerking van het concept tot een beleidsplan. Het terugdringen van de hoeveelheden restafval en de veranderingen in de grondstoffenscheiding is een proces van lange adem, gaf het CDA (Huising) aan. Ambitieus, moedig voorwaarts (Van Alphen EVV). Hij wees ook op een tijdige en zorgvuldige communicatie richting de burger. Een detail dat overigens meerdere politici deelden. ChristenUnie (Pipping) had eerder al zijn zorgen geuit over het dumpen van zwerfafval. De portefeuillehouder haakte daarop in met de opmerking dat er prikkels moeten worden gegeven om de verantwoordelijkheid op dit aspect bij de burger te stimuleren. Heintjes (VKGO) vroeg zich af of het project nu zo rigoureus moet worden ontwikkeld. Hij had een andere benadering. Zag meer in een goed geleide bewustwordingscampagne om het gestelde doel te bereiken..

Zelf aan de slag

De PvdA-fractie, woordvoerder Petra 't Hoen, kon zich vinden in de voorstellen voor het uitwerken van het concept naar een beleidsplan. Maar dat niet alleen. Als wij van de burger gedragsverandering vragen moeten wij als raad ook daadwerkelijk iets laten zien. Zij stelde voor met de volledige raad (29 leden), te vergelijken met de acties bij NL Doet, zwerfafval te gaan inzamelen. Dus een extra activiteit. Zet hem maar snel op de agenda stimuleerde Petra het college. Markwat zei zich dan zeker bij het inzamelen te zullen aansluiten.