Tijdens het symposium dachten huisartsen na over 'Leefstijl als medicijn' (foto MyObjective Fotografie).
Tijdens het symposium dachten huisartsen na over 'Leefstijl als medicijn' (foto MyObjective Fotografie). Foto:

Huisartsen verdiepen zich in 'Leefstijl als medicijn'

STELLENDAM – In twee dagen was diabetespatiënt Wim Tilburgs van de medicatie af. Hij vertelde zijn indrukwekkende verhaal tijdens het symposium 'Leefstijl als medicijn', dat vorige week donderdag plaatsvond in het paviljoen van Zoet of Zout in Stellendam. Aan de bezoekers, die tussen de lezingen door een gezond diner voorgeschoteld kregen, vertelde Tilburgs hoe hij het voor elkaar kreeg om de medicatie vaarwel te kunnen zeggen. Door zijn leefstijl te veranderen.

Door Kees van Rixoort

Het symposium was georganiseerd door Zorggroep Haringvliet, waarbij 51 huisartsen op Goeree-Overflakkee en Voorne-Putten zijn aangesloten. De zorggroep is een aanspreekpunt dat huisartsen, praktijkondersteuners en assistenten ondersteunt en ontzorgt. Bijvoorbeeld via scholing, onderlinge werkafspraken, het stimuleren van samenwerking in de keten, het verstrekken van informatie en het delen van kennis. Het uiteindelijke doel is persoonsgerichte zorg voor iedere patiënt binnen het werkgebied, en dat zo vroegtijdig mogelijk.
Met 'Leefstijl als medicijn' had Zorggroep Haringvliet een actueel thema te pakken voor het jaarlijkse symposium. De opkomst was dan ook zeer goed. Niet alleen van huisartsen en praktijkondersteuners, maar ook van praktijkassistenten. "Er was veel interesse", blikt Francis Lugtenburg, directeur van de zorggroep, terug op de bijeenkomst. "Veel mensen waren druk aan het schrijven en foto's aan het maken van wat de sneltekenaar op papier zette. Men wilde duidelijk meer te weten komen. Het symposium bevatte dan ook een paar echte eyeopeners."

Die kwamen bijvoorbeeld voort uit de lezing door Wim Tilburgs en huisarts Jacqui van Kemenade. Zij gingen in op aspecten als gezonde voeding, voldoende bewegen en ontspannen als ingrediënten van 'Leefstijl als medicijn'. Ook kwam de vraag aan bod of het moeilijk is om een gezonde leefstijl vol te houden. Of het saai is, of ongezellig. En wat zo'n leefstijl je oplevert.

De cijfers zijn best verontrustend. Maar 8 procent van de 45-jarigen heeft géén risico voor hart- en vaatziekten. Nauwelijks 10 procent van de bevolking eet 200 gram groente en twee stuks fruit per dag. Ruim de helft van de bevolking is te zwaar. Gemiddeld eten we meer dan 37 kilogram suiker per jaar. Meer dan de helft van de bevolking beweegt niet genoeg.

Leefstijlinterventie

Er is iets aan te doen. Maar het duurt zes weken om nieuwe gedrag aan te leren. En je hebt de meeste kans om het vol te houden als je zes medestanders hebt. Huisartsen en leefstijlcoaches kunnen samen een blijvende gedragsverandering bewerkstelligen.
Een probaat middel is de zogenoemde gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Zorggroep Haringvliet gaat hiermee in september van start. Daarbij zijn ook diëtisten en fysiotherapeuten betrokken. Het programma bestaat uit groepssessies en individuele sessies. Ook over GLI kregen de bezoekers van het symposium in Stellendam meer te horen.