Afbeelding

Griekse uitnodiging voor brouwerij Solaes

SOMMELSDIJK – Op Goeree-Overflakkee is Solaes inmiddels een begrip. In grote delen van Nederland ook. Maar dat de kleine ambachtelijke brouwerij uit Sommelsdijk nu ook internationale aandacht krijgt, is nieuw. Solaes is deze zomer vertegenwoordigd op het Corfu Beer Festival in Griekenland.

Tekst: Kees van Rixoort, foto: Jaap Reedijk

Eind augustus gaan Jan-Willem Kramer en Joost van Welsenis van Solaes naar Korfoe om bier te brouwen. Een week of zes later keren ze terug op het Griekse eiland om tijdens het Corfu Beer Festival de Solaes-brouwsels aan de man te brengen.

Het Corfu Beer Festival is een jaarlijks evenement, dat in 2013 van start is gegaan om ambachtelijke brouwers de gelegenheid te geven om onderling kennis en ervaring uit te wisselen en om oog te krijgen voor elkaars culturen en producten. Én om het zomerseizoen wat te verlengen en zo meer toeristen te trekken. De festivalorganisatie kiest elk jaar een land als thema. Vorig jaar was dat Engeland, nu dus Nederland.

Vier Nederlandse brouwerijen zijn uitgenodigd om naar Korfoe te komen. Onder de deelnemers bevindt zich ook brouwerij Klein Duimpje in Hillegom, waarmee Solaes recent samen een kruidig bier heeft gebrouwen.

"Voor ons is dit een mooie manier om ons bier te promoten én ons eiland onder de aandacht te brengen", reageert Solaes-brouwer Jan-Willem Kramer op de uitnodiging uit Zuid-Europa. "We zullen er niet heel veel bier door gaan exporteren naar Griekenland, maar we kunnen wel het verhaal van onze brouwerij en Goeree-Overflakkee vertellen."

"Toch wel bijzonder dat ze op Korfoe dat gekke kleine brouwerijtje uit Sommelsdijk hebben weten te vinden. We zijn nu twee jaar bezig met Solaes en ons doel is om meer bekendheid te krijgen buiten Goeree-Overflakkee. Dat je dan een uitnodiging uit Griekenland krijgt om bier te komen brouwen en verkopen, was absoluut niet voorzien."

Solaes brouwde onlangs, in samenwerking met de Flakkeese koffiebranderij Brandstof, een koffiebiertje, dat zeer populair is. Dat geldt ook voor het blondbier, waarvan Solaes na de Menheerse Havendag geen druppel meer in voorraad heeft. Komende zomer kan het publiek noviteiten verwachten als rabarberbier en een friszure 'Sauer' op basis van een melkzuurbacterie.