Afbeelding
Foto:

Genieten zit niet in de grote dingen

Sommige dagen heb ik weleens het idee dat je kunt blijven rennen en vliegen. Vaak doe ik dit mezelf aan, omdat ik zo iemand ben die niet goed 'nee' kan zeggen. Zoals zo velen onder ons denk ik. Veel te veel op mijn bordje en toch door blijven gaan. Het zijn de onverwachte dingen die voor onrust zorgen. Vooral in ons bijzondere gezin en in het bijzonder bij onze zoon. Hij is meervoudig beperkt en kan daardoor absoluut niet tegen plotselinge veranderingen. Dit uit zich op verschillende manieren, waarvan je nooit weet welke de kop opsteekt. Het enige wat wij voor hem kunnen doen, is er voor hem zijn. Door hem veiligheid te bieden, hem steunen en liefde te geven met een grote scheut engelengeduld. Dit hadden we niet meteen. Daarvoor zijn we aardig wat keren door diepe dalen gegaan.

De lach op ons gezicht is soms een masker. En de onzekerheid of we hem genoeg steunen en er genoeg voor hem zijn blijft. Zoals bij elke ouder vermoed ik. Ik vind het opvoeden van een kind het allermoeilijkste wat er is. Wat hadden we mooie plannen voor onze opvoeding. De 3 R's, goede normen en waarden, genieten van elkaar en een heleboel liefde om te geven. Maar telkens maak je aanpassingen. En door de beperkingen moeten wij elke dag weer een stukje van ons toekomstplaatje loslaten. Dromen zijn overgegaan in leven van dag tot dag.

Toch ben ik trots op wat voor kerel we opgevoed hebben. Een prachtige puber. Eén die het niet uitmaakt wie of wat je bent. Groen, geel, speciaal of bijzonder. Eentje die openstaat voor alles wat de wereld hem biedt, hoe moeilijk dit soms voor hem is. Eén die normen en waarden toepast in het dagelijkse leven, soms met wat sturing. Wat zijn wij rijk met hem in ons leven. Hij heeft ons mooier gemaakt. Als jong volwassene was ik ontzettend onzeker, maar door hem ben ik zekerder geworden. Door hem heb ik geleerd om ergens voor te vechten. Niet alleen in ons gezinsleven maar ook in mijn werk. Alles wat wij met onze knul meegemaakt hebben heeft mij gevormd. Gevormd in een onderwijsassistent die ontzettend veel geduld en een bijzondere klik heeft met kinderen.

Onze knul heeft ons sterker, beter en mooier gemaakt. En genieten en liefde geven dat doen wij des te meer.

Nicole Gierman is getrouwd met Martijn en moeder van Sem, een meervoudig beperkte zoon. Ze is werkzaam als onderwijsassistent. In haar column schrijft ze over dingen die zij in haar dagelijkse leven meemaakt.