Bollenkwekers nemen maatregelen voor een schonere sloot

Behandelde bloembollen op een uitlekband leggen of een lekbak onder de kisten met bollen plaatsen. Het zijn simpele, maar doeltreffende maatregelen om het water in de sloten op Goeree-Overflakkee schoon te houden. Hoe minder bestrijdingsmiddelen er in de sloot terechtkomen, hoe beter het is.

"Voordat de bloembollen de grond in gaan, worden ze behandeld met gewasbeschermingsmiddelen. Anders kunnen ze gaan rotten en komt er geen bloem," legt projectleider Gerard Groot van waterschap Hollandse Delta uit. "Maar wat je daarna met de bollen doet, is van wezenlijk belang. Ze druppelen natuurlijk nog een tijdje na. Vroeger kwam dat via het erf in de sloot terecht, maar nu wordt het restwater opgevangen en schoongemaakt. Dat zorgt voor een betere waterkwaliteit op het hele eiland."

Niet alleen het waterschap profiteert van het project 'Schoon erf, schone sloot'. Ook de bollentelers zijn er blij mee. Het is echt een samenwerking, waarbij de betrokkenen samen kijken wat er mogelijk is en zo elkaars werk versterken en verbeteren.

De boeren worden zich bijvoorbeeld beter bewust van wat ze zelf kunnen doen. Bollenkweker Remco Wesdorp: "Dat er na zo'n lange periode nog zoveel spul van de kisten af komt, had ik niet verwacht." Jacob Jan Dogterom vult aan: "Je moet er niet te lichtvaardig over denken, want als je in de put gaat meten, valt het altijd tegen."