Forum staat op de kaart en grootste winst voor PvdA

GOEREE-OVERFLAKKEE – Uit de voorlopige uitslag van de Europese Parlementsverkiezingen van afgelopen donderdag in de gemeente Goeree-Overflakkee blijkt enerzijds weer de vaste kern van kiezers voor ChristenUnie-SGP en CDA. Anderzijds de gigantische wisseling van stemmers die de PVV (Partij voor de Vrijheid) compleet lieten vallen (verlies van 1690 stemmen) en de notering van Forum voor Democratie (met 2426 stemmen) als tweede groepering in onze gemeente. Sterk was de comeback van PvdA / Europese Sociaaldemocraten met een winst van 1127 stemmen en het succes voor de VVD met een plus van 714.

Door Jaap Ruizeveld

ChristenUnie-SGP is in deze voorlopige uitslagenlijst met een gering verlies (-53) veruit koploper met 5744 stemmen. Ook bij het CDA-Europese Volkspartij nauwelijks een verschuiving (1964 stemmen) een plusje van 14. Vergelijking met 2014 is voor Forum van Democratie niet te geven maar het is duidelijk dat in de 2426 stemmen mede het grote verlies van de PVV (in 2014 eilandelijk de tweede partij). Het Timmermans-effect heeft voor de PvdA / Europese Sociaaldemocraten ook op Goeree-Overflakkee (na de positie van Forum) de grootste winst opgeleverd. Democraten 66 volgden lijdzaam het algemeen landelijk verlies ( -671). GroenLinks (winst 158) blijkt op het eiland een vaste kern te behouden.

Voorkeurstem

Voor de VVD is het naast de totaal winst in stemmen (714) zeker ook interessant te zien of de kandidaatstelling van mevrouw Dominique Boelen uit Melissant (plaats 17) geleid heeft tot eilandelijke voorkeurstemmen. En dat is overduidelijk het geval want met 644 voorkeurstemmen scoorde Dominique liefst 27.4%. Bij de overige groeperingen komt de neergang van de SP (verlies 659 stemmen) in beeld, de relatief grote support voor 50Plus (230 winst) en het kleine verlies voor Partij voor de Dieren (-52). Van de Regio / Piratenpartij blijft nu nog maar met 15 sympathisanten weinig over. Volt boekte een eerste score (145+).

Oorsprong

De Europese Parlementsverkiezing vond voor het eerst plaats in 1979. In dat jaar bestond het Europees Parlement nog uit 410 leden, afkomstig uit 9 EG-lidstaten (België, Nederland, Luxemburg, Frankrijk, Italië, Duitsland, Ierland, Verenigd Koninkrijk en Denemarken). Het Europees Parlement bestaat nu uit 751 zetels (28 lidstaten). Uit iedere lidstaat is een vast aantal parlementariërs afkomstig; afhankelijk van het aantal inwoners. 26 Europarlementariërs vertegenwoordigen de Nederlandse EU-burgers. Afgevaardigden voor het Europees Parlement worden per land gekozen. In het parlement zitten geen afzonderlijke nationale partijen, maar Europese partijen. Vaak gaat het om nationale partijen die een verbinding zijn aangegaan met partijen uit (minimaal) 5 andere lidstaten.