Afbeelding
Foto:

Erfgoedlijnproject Goedereede-Havenhoofd feestelijk afgesloten

GOEDEREEDE-HAVENHOOFD - Woensdagavond was het tijd voor een klein feestje op de 'peekaoie' bij het Goereese Havenhoofd. Het Erfgoedlijnproject Goedereede-Havenhoofd werd afgesloten met de onthulling van een bijzonder vormgegeven bankje.

Tekst en foto: Adri van der Laan

Het was een feestelijke bijeenkomst daar op de 'peekaoie' bij het Havenhoofd. Een groot aantal bewoners van het Havenhoofd, wethouder Tea Both en mensen van de Erfgoedtafel Goeree-Overflakkee waren naar deze bijzondere plaats gekomen voor een kort officieel moment. Een moment dat werd opgeluisterd door muzikale bijdragen van Koninklijke Fanfare Apollo.
In de afgelopen tijd zijn er in het kader van de Erfgoedlijn verschillende werkzaamheden aan het havenkanaal van Goedereede-Havenhoofd uitgevoerd.

Buurtvereniging

De voorzitter van Buurtvereniging 't Hôôd, Inge Hameeteman, die het gezelschap onder stralende weersomstandigheden welkom heette, gaf aan dat de overkant van de haven, waar in vroeger tijden landbouwproducten werden verscheept, er tot op heden wat verloren bij lag. Het gebied was daarom de bewoners van 't Hôôd een doorn in het oog. Volgens Inge is er veel lobbywerk nodig geweest voor dat het zover was dat de haven opgeknapt kon worden. Deze opknapbeurt is in nauw overleg met de bewoners uit de omgeving tot stand gekomen. Subsidie vanuit de Erfgoedlijn Goeree-Overflakkee heeft het mogelijk gemaakt om het gebied rond de haven op te knappen.
Er moest wel het een en ander gebeuren: De steigers en meerpalen zijn vernieuwd en opgeknapt, basaltblokken werden schoongemaakt. Daarnaast werd op de peekaoie een informatiebord aangebracht en een zitelement. Met de onthulling van dit laatste is het project afgerond.

Erfgoed

Aan wethouder Tea Both was de eer om het zitelement te onthullen. Zij verving wethouder Daan Markwat. Zij benadrukte haar toehoorders dat "als je je erfgoed verliest, je ook je geschiedenis verliest". Mede daarom was ze blij dat de inwoners van het Havenhoofd met ideeën waren gekomen om het havengebied een opknapbeurt te geven en hierbij ook de verbinding met het verleden hebben willen leggen. Ze bracht dan ook graag de felicitaties van het gemeentebestuur over.
In haar toespraak onderstreepte ze verder het belang van het bewaren van het erfgoed. Zeker wat het de havenkanalen op het eiland betreft.
Na de onthulling van het zitelement bleek dat het bankje het vissersbestaan, waarmee het Havenhoofd onlosmakelijk is verbonden, verbeeldt. Het is idee is afkomstig van een bewoner van het Havenhoofd. Quintus Blok over zijn ontwerp was Buurtvereniging 't Hôôd het vlug eens en kon dan ook gerealiseerd worden. Het bankje is opgebouwd van basaltkeien en als rugleuning is een vissersfamilie verbeeld: grootvader, vader en zoon als vissers. Een drie-eenheid die vooral in vroeger tijden vanzelfsprekend was op het Havenhoofd.

Met de opknapbeurt van de voormalige vissershaven worden recreatieve passanten des te meer uitgenodigd om even uit de auto of van de fiets te stappen en kennis te nemen van de omgeving. Om van de geschiedenis van deze plaats op de hoogte te worden gebracht is er ook een informatiebord aangebracht.
De avond werd afgesloten met een concert op het Duinroosplein door Apollo.

Afbeelding