INGEZONDEN:

Oude-Tonge niet alleen dumpplaats van windmolens

Ook de 63.000 ton staalslakken van Rockanje worden gedumpt op het bedrijventerrein Oostflakkee bij Oude-Tonge Waarschijnlijk weet u het niet, want de gemeente is niet zo scheutig als het gaat om mededelingen die wel eens weerstand zouden kunnen opwekken.
Ja een klein stukje in het AD van zaterdag j.l. waarin stond dat de gemeente het op hun eigen website hebben geplaatst, om zo geen onrust te veroorzaken bij de inwoners.
Hoe bedoel je alleen op hun eigen website, net of dat alle inwoners van Goeree-Overflakkee elke dag op die site kijken of er geen mededelingen zijn die verontrustend zouden kunnen zijn. Ik zie nu nergens een lachende Burgemeester of Wethouder Both op een foto met daarbij een stukje hierover in de kranten. Nee dat kan alleen als je wilt scoren en zo goed wil overkomen bij het publiek.
Of is men bang, dat er weer meer dan 2000 handtekeningen worden opgehaald en men die uiteindelijk gewoon negeert?

Deze 63000 ton staalslakken die in Rockanje en omgeving hele grote onrust hebben veroorzaakt en waarvan er 26 polderbewoners en 84 paarden ziek werden van het stof van het storten. Deze zelfde staalslakken laat men nu hier gewoon toe en stopt men gewoon in de bodem. Er worden maatregelen getroffen om stofoverlast voor de omgeving te voorkomen, zo staat er op de gemeentesite, maar welke dan, dat staat er niet bij. Wachten ze tot de wind goed staat en de windmolens de stof doen wegwaaien misschien?

Ook wordt er gezegd: ze worden afgedekt met beton, asfalt of folie en dan is er niets aan de hand en de DCMR controleert, ja hoor verschuil je als gemeente maar weer achter een andere instelling, net zoals bij jullie besluit met de windmolens.
Hoe kan het zijn, dat een gemeente die zijn mond vol heeft over Milieu en Groene energie, staalslakken in de grond laat stoppen die gewoon gevaarlijk zijn?
Deze staalslakken bevatten kalk dat kan oplossen en in het oppervlakte water kan komen.
Of doet men, als dat gebeurt, gewoon een beroep op het Windfonds van de Krammer of die willen betalen voor het schoonmaken?

Maar ook hier zal wel weer een voordeeltje of één of andere deal aan vast zitten voor de gemeente, net zoals met de windmolens en met het afgraven van de Helledijk.
En waar is nu de VKGO die zo op komt voor de inwoners?
Waarom lichten zij de inwoners van Oude-Tonge niet in over de 63.000 ton slakken die gestort gaan worden? Er is gewoon een groot gezondheidsrisico aanwezig, dat is bewezen in Rockanje en onze gemeenteraad laat het gewoon gebeuren.
Blijkbaar is deze partij ook al ingepakt door de SGP en hebben zij net zoveel te vertellen als de andere, helemaal niets.

En zoals veel inwoners van dit eiland zeggen en niets doen helaas, het zal wel weer overwaaien.

Ad van Buren
Zuiddijk 69
3255 LV Oude-Tonge
info@hokkendomein.nl