Spannende dagen voor pulsvissers in groep 3

DEN HAAG / STELLENDAM - Is er een mogelijkheid dat de minister deze week nog uitstel verleent aan 37 Nederlandse kotters die in de groep 3 vallen van de pulsvisserij ? Het antwoord op die vraag wordt met spanning afgewacht. Is er geen uitstel dan moeten deze kotters 1 juni al stoppen met pulsen.

Door Jaap Ruizeveld

Echter het is bekend dat de Technische Maatregelen niet per 1 juni maar per 1 juli 2019 in werking treden. Daarom is er hoop op alsnog uitstel tot 1 juli en liever uiteraard nog langer. Maar de minister is aan zet. Afgelopen vrijdag togen betrokken reders / vissers (allen leden van Visned) naar een hoorzitting in Den Haag om de procedures op de voet te volgen.

Certificering

De Inspectie voor de Leefomgeving en Transport heeft recent in een schrijven (23 mei 2019) de gevolgen aangegeven voor de certificering bij overschakelen van de pulsvisserij naar alternatieven zoals de boomkor. Door de meeste vaartuigen wordt vermoedelijk overgeschakeld op de boomkorvisserij met wekkerkettingen. Een aantal van deze schepen zal vanwege diverse aanpassingen een nieuw certificaat moeten krijgen. Zoals de stand van zaken thans is bestaan er in ons land 3 groepen pulsvissers die de komende maanden / jaren of per direct moeten overschakelen op een andere vistechniek.

Drie groepen

In groep 1 gaat het om 22 vaartuigen die tot 1 juli 2021 mogen blijven pulsen. Groep 2 omvat 20 vaartuigen die tot 1 januari 2020 mogen blijven pulsen en groep 3 omvat zoals gemeld 37 kotters die per 1 juni (dus over een week) moeten stoppen met pulsen. In de informatiebrief van de Inspectie voor de Leefomgeving en Transport staat: "De vaartuigen die behoren tot groep 3 moeten dus op korte termijn al overschakelen op de boomkorvisserij met wekkerkettingen of de twinrigvisserij. Voor hen geldt de allerhoogste urgentie om tijdig gecertificeerd te kunnen worden.