De twee genomineerden voor de Special Arts Award. Andreïa Kraaijenbrink en Juliënna Pruimboom. Thomas Provoost bij het paard.
De twee genomineerden voor de Special Arts Award. Andreïa Kraaijenbrink en Juliënna Pruimboom. Thomas Provoost bij het paard. Foto:

Atelier Kunstenmaker is klaar voor het grote publiek op nieuwe locatie

MIDDELHARNIS – Vlak voor de KunstKijk heeft Atelier Kunstenmaker een mooie nieuwe stap gezet: de opening op een nieuwe locatie. Voorheen was het atelier enigszins verstopt achter in de loods van Goed voor Goed op het bedrijventerrein Oostplaat. Maar nu zit het midden in het winkelcentrum van Middelharnis. Aan het Beneden Zandpad, op de plek waar tot voor kort de winkel van Goed voor Goed te vinden was.

Tekst Kees van Rixoort; Foto's Jaap Reedijk

"Dit is tien keer beter", zegt Jaap Reedijk, die ooit het initiatief nam tot Atelier Kunstenmaker. "Hier loopt veel meer publiek en is het gemakkelijker om even binnen te lopen, te kijken en eventueel te kopen. Bovendien hebben we hier veel meer ruimte. Het atelier is rustiger dan in de loods van Goed voor Goed. Een rustige werkplek waar je geconcentreerd kunt werken. Soms kun je een speld horen vallen…"

Metalen paard

Voordat je het atelier plus galerie binnenloopt, zie je een echte blikvanger: een levensgroot paard van metalen onderdelen. Het is in elkaar gelast door Thomas. Het kunstwerk stond recent nog op de plek waar het is gemaakt: Poldergevoel (Stal van Eck), eveneens een locatie van Goed voor Goed. Toen Atelier Kunstenmaker naar het Beneden Zandpad zou gaan, was al snel duidelijk dat dit pronkstuk daar moest komen te staan. En zo verhuisde het metalen paard naar een locatie waar veel meer mensen het kunnen zien.
Het paard is tegelijk het bewijs dat Kunstenmaker veel meer is dan alleen schilderen. Denk aan keramiek en houten kunstvoorwerpen maken, maar ook aan het schrijven van gedichten of verhalen. Alle kunstzinnige bezigheden, vanuit de diverse locaties bij Goed voor Goed, zijn nu geconcentreerd onder de naam Kunstenmaker.
Atelier Kunstenmaker is een dagbestedingsproject van Goed voor Goed voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, bijvoorbeeld door een verstandelijke beperking of een burn-out. Jaap Reedijk is een van de begeleiders. Er zijn vier tot acht kunstenaars – van jonge twintigers tot veertigers – actief op maandag, woensdag en donderdag en binnenkort ook op dinsdag. Iedereen kan dan binnenstappen en een kijkje nemen. Op zaterdag is de galerie ook open, maar dan zijn de kunstenaars niet aan het werk.

Veel talent

"Er wordt mooie kunst gemaakt in Atelier Kunstenmaker", zegt Reedijk. "We hebben veel talent in huis. Maar dat er heel veel plezier is, is voor mij het belangrijkste." Kunstenmakers Andrea en Juliënna zijn overigens genomineerd voor de landelijke Special Art Award.
De KunstKijk is dé gelegenheid om het nieuwe Atelier Kunstenmaker snel te zien. De galerie is open op donderdag 30 en vrijdag 31 mei en zaterdag 1 juni. Op donderdag is een van de kunstenmakers aanwezig om te vertellen over dit bijzondere atelier en over de al even bijzondere kunst die er tot stand komt.