Afbeelding
Foto:

Mandolineorkest Estampida zegt na vele jaren: vaarwel

GOEREE-OVERFLAKKEE – Na 37 jaar zet mandolineorkest Estampida er een punt achter. Het ledental is te ver gedaald om nog als een volwaardig orkest te kunnen spelen. Op zaterdag 29 juni neemt Estampida afscheid van het publiek met een Farewell-concert. De laatste kans om het Flakkeese mandolineorkest nog een keer te zien spelen.

Door Kees van Rixoort

"Met dertien spelende leden zijn we de ondergrens gepasseerd. We kunnen niet meer leveren wat we willen", zegt Gerda van den Boogert-de Vrij, voorzitter van Estampida. "Op termijn is dit niet vol te houden. Je hebt eigenlijk vijfentwintig mensen nodig in een mandolineorkest."

Het orkest had altijd tussen de vijftien en achttien leden. Op het hoogtepunt waren er zelfs zesentwintig. Maar de laatste jaren zijn er veel leden gestopt. Doordat het spelen niet langer goed te combineren was met het werk, bijvoorbeeld, maar vooral door ziekte en ouderdom. Optreden lukte nog wel, door samen met mandolineorkest Melodia uit Stampersgat te spelen.

"We hebben wel moeite gedaan om nieuwe leden te trekken", blikt de voorzitter terug. "Open avonden, inloopavonden, een project op de basisschool. Publiciteit genoeg, maar 0,0 respons." Dan moet je de conclusie trekken dat het eind in zicht is, hoe spijtig dat ook is. Recent trokken het bestuur en de leden van Estampida die conclusie inderdaad. "Het was onontkoombaar", zegt Gerda van den Boogert.

Geschiedenis

Op 1 februari 1982 zag mandolineorkest Estampida het levenslicht. De geschiedenis van het gezelschap gaat echter nog wat verder terug. Zelfs tot vóór 1963, toen er een clubje mandoline, gitaar en blokfluit speelde in het oude Diekhuus. Toen de vader van Cobi Born-Bernard stopte met het geven van muzieklessen kwam daar een eind aan.

In 1982 kwam er een vervolg: Cobi Born richtte mandolineorkest Estampida op. Ze was zelf tot 1991 dirigent. "Ik ben de boosdoener", zei ze zeven jaar geleden in een interview ter gelegenheid van het 30-jarig bestaan. "Steeds vaker hoorde ik: 'Wat was het gezellig en wat hebben we leuk gespeeld. Laten we weer een club oprichten. Als je begint roep je maar.' Bij mij ging het ook kriebelen. Op een gegeven moment heb ik een stuk of twaalf dames bij elkaar getrommeld en zijn we begonnen. In het begin kwam er iedere week een lid bij. De meeste dames – later gingen ook wel heren meespelen, maar die zijn altijd in de minderheid gebleven – hadden hun instrument nog van toen. Nieuwe snaren erop en spelen maar... Tussen 1963 en 1982 hadden we niet of nauwelijks gespeeld, dus we begonnen met eenvoudige stukjes."

Maar daar bleef het niet bij. Het orkest ontwikkelde zich door de jaren heen steeds verder. De eerste dirigent van Estampida: "Op een gegeven moment hebben we de lat wat hoger gelegd. Toen heb ik plaats gemaakt voor een nieuwe dirigent: Leo Verkerk. Dat was in 1991. Ik ben mee gaan spelen in het orkest en fungeerde als reservedirigent. In stapjes zijn we op een hoger niveau gekomen. Zeker ook na 2005, toen Marco Ludemann dirigent werd. Hij speelt regelmatig mandoline bij beroemde orkesten zoals het Koninklijk Concertgebouworkest, het Rotterdams Philharmonisch Orkest en het Radio Filharmonisch Orkest. We hebben onder zijn leiding een duidelijke sprong naar voren gemaakt." Op de langere termijn was de daling van het ledental echter niet te stoppen.

De geschiedenis van Estampida is rijk en bevat, naast de concerten, ook tal van festivals en concoursen, optredens in verzorgingshuizen, tijdens Open Monumentendag en op het schip Henri Dunant, en ga zo maar door. Aan die geschiedenis komt nu een einde.

Laatste kans

Maar eerst nog het Farewell-concert op 29 juni. De laatste kans om Estampida nog een keer te zien optreden. Het concert in de Exoduskerk te Sommelsdijk begint om 20.00 uur. Op het gevarieerde programma staan werken van onder anderen Bach, Bernstein (West Side Story) en Robert Schulz, een bevriende componist uit Australië. Estampida speelt samen met mandolineorkest Melodia, dat Ludemann ook dirigeert. Solisten zijn Alberto Rodriquez Valcárcel (gitaar) en Jan Elzes (slagwerk). Het concert is gratis toegankelijk. Voor wie iets wil doneren kan een bijdrage in de mandolinekist doen.

Wie na 29 juni nog eens van mandolineorkest Estampida (1982-2019) wil genieten, kan op internet terecht. Gerda van den Boogert: "Onze erfenis staat op YouTube."