De leiding van de vestiging Middelharnis van Visser & Visser poseren bij een reclamebord van een onderneming waar ook hard gewerkt wordt. V.l.n.r.: Harald van den Berge, Steef Visser en Jan Kieviet.
De leiding van de vestiging Middelharnis van Visser & Visser poseren bij een reclamebord van een onderneming waar ook hard gewerkt wordt. V.l.n.r.: Harald van den Berge, Steef Visser en Jan Kieviet. Foto:

Dertig jaar Visser & Visser:

"Constant blijven denken vanuit de klant"

MIDDELHARNIS – In april van dit jaar bestond Visser & Visser dertig jaar. In de afgelopen drie decennia heeft het accountantskantoor een flinke groei doorgemaakt: het bedrijf bestaat momenteel uit 300 werknemers, verdeeld over twaalf kantoren.

Tekst en foto: Adri van der Laan

Accountants Ger en Steef Visser werkten in de tachtiger jaren bij een groot accountantskantoor. Op een gegeven moment namen ze het besluit om zelf een accountantskantoor te starten. Het eerste kantoor van de twee accountants (geen familie) werd op 1 april 1989 geopend in Rotterdam. Na korte tijd verhuisde dit kantoor naar Barendrecht en negen jaar later werd een vestiging in Middelharnis geopend. Ger Visser bleef in Barendrecht en Steef Visser werkt vooral vanuit Middelharnis. Samen met de belastingadviseurs mr. Harold van den Berge en mr. drs. Jan Kieviet vormt Steef Visser de leiding van de vestiging in Middelharnis, waar ruim 30 medewerkers werken.

Steef Visser en Jan Kieviet staan stil bij het succes van hun bedrijf, dat ondertussen is uitgegroeid tot 300 werknemers en twaalf kantoren in Nederland en daarbuiten. Klein begonnen en uitgegroeid tot een bedrijf met een omzet van 30 miljoen. Wat is hiervan het geheim? "Keihard werken en altijd gaan voor je klant", antwoordt Jan Kieviet en "voorop lopen", vult Steef Visser aan. Uit het gesprek met beide heren blijkt dat het voor een accountantskantoor heel belangrijk is om daar aanwezig te zijn waar ook hun klanten zitten. Werken vanuit één groot kantoorgebouw zorgt volgens de mensen van Visser & Visser ervoor dat er een te grote afstand komt tussen ons en onze klanten. "Wij streven er naar om zo dicht mogelijk bij onze klanten te zijn. Dat maakt de lijnen kort en we zijn altijd bereikbaar", aldus Steef Visser. Daarom heeft men vestigingen op twaalf plaatsen in Nederland.

Internationaal

De activiteiten voor Nederlandse bedrijven hebben er toe geleid dat het kantoor ook internationaal actief is. Als gevolg daarvan heeft het bedrijf een fors aantal internationale klanten. Deze worden vooral bediend vanuit hun vestigingen in Rotterdam en Amsterdam. Het bedrijf is aangesloten bij PrimeGlobal, een internationaal netwerk van accountantskantoren met 350 leden in meer dan 90 landen. Een aantal van de mensen van Visser & Visser werkt regelmatig in het buitenland. Steef bezoekt veel congressen, ook in het buitenland, want hij vindt dat het heel belangrijk is om op de hoogte te blijven van nieuwe ontwikkelingen.

Innovatie

In de accountancy is het heel belangrijk om innovatief bezig te zijn. In de afgelopen dertig jaar is er veel veranderd bij de bedrijven en voor een accountant is het belangrijk om op komende veranderingen vroeg genoeg in te spelen. Volgens Steef Visser is dat in de afgelopen tijd in de meeste gevallen gelukt. Vooral de doorlopende automatisering vraagt een innovatieve aanpak. Soms wordt er wel eens te ver vooruitgelopen. Als voorbeeld noemt Steef Visser het ontwikkelen van een dashboard voor bedrijven. Hiermee krijgen bedrijven direct inzicht in hun financiële bedrijfsvoering. "Hiermee waren we te vroeg. Het sloeg op dat moment niet aan". Tegenwoordig wordt deze tool bij veel bedrijven toegepast. "Daarom blijven wij constant meedenken vanuit de klant".

Growteq

Bij de steeds verdergaande automatisering is het voor het bedrijfsleven heel belangrijk dat de juiste data op het goede moment beschikbaar zijn. Hiervoor heeft Visser & Visser het bedrijf Growteq opgericht. Growteq helpt organisaties om efficiënt om te gaan met data en assisteert ook bij organisatorische vernieuwingen. Inmiddels zijn hier 25 data-analisten werkzaam; klanten zijn ondernemingen, maar ook overheidsdiensten.

Personeel

Bij Visser & Visser is men trots dat het bedrijf is uitgeroepen tot de Beste Werkgever in de financiële sector voor 2018-2019. Het personeel - gemiddelde leeftijd 34 jaar - krijgt van het bedrijf alle vrijheid. Ook als het gaat om het aandragen en realiseren van nieuwe ideeën. Steef Visser noemt het 'innovatielab', waarbij de medewerkers de gelegenheid krijgen om ideeën te ontwikkelen. "De beste ideeën worden dan uitgevoerd". Het bedrijf streeft er naar dat iedereen binnen de organisatie "echt op hun plek zit". En dit heeft een gunstige uitwerking, "want de betrokkenheid is bij ons mega hoog".

Volgens de directie is men bij Visser & Visser niet bang voor veranderingen en daarom ziet men de toekomst met vertrouwen tegemoet. Want er staan ook nu weer veel veranderingen voor de deur. Hij wijst in dit verband op de tegenwoordig steeds meer aanwezige trend om meer in de cloud te gaan werken, juist ook gezamenlijk met klanten. "De behoefte om fysiek aanwezig te zijn in kantoren wordt daardoor steeds minder en daar zullen we ook een antwoord op moeten vinden".

Vissers & Visser is heel actief binnen ondernemersclubs in de regio, zoals VBGO, FOGO en de Businessclub Grevelingen. Door het leggen van contacten wil men de onderlinge band onder de ondernemers versterken. "Ik ben meer ondernemer dan bestuurder en stel me dan ook graag beschikbaar om samen met andere ondernemers uitdagingen aan te gaan". Steef is ook landelijk actief binnen de beroepsorganisatie van accountants als voorzitter van de Commissie MKB. Ook contacten op landelijk en politiek niveau helpen de organisatie vooruit.

Hoewel de mensen van Visser & Visser er naar streven om voorop te lopen als het gaat om innovatief zaken doen, blijven de zes kernwaarden van het bedrijf - professioneel, innovatief, menselijk, behulpzaam, oplossingsgericht en gemotiveerd – ook de komende jaren centraal staan.

Normen en waarden

Visser & Visser steekt niet onder stoelen of banken dat het bedrijf een christelijke achtergrond heeft. Men ondersteunt verschillende hulpverleningsprojecten in binnen- en buitenland. Zo houdt men gedurende 4 jaar een vliegtuig van de MAF in de lucht in Oost-Timor. Verder hanteert men normen en waarden die gegrond zijn op de Bijbel. Volgens Steef Visser verschillen deze richtlijnen niet veel met de regels die voor accountants gelden, want eerlijkheid en transparantie dienen voorop te staan bij het werk. Verder is de regel dat men niet op zondag werkt. Soms komt het wel eens voor dat men een klant weigert omdat er bepaalde dingen verwacht worden waar het bedrijf niet achter kan staan. Meestal heeft men hier wel begrip voor "en soms ontstaan hierdoor mooie contacten", aldus Visser.