Er is een kettingreactie ontstaan (laatste column)

Dit is alweer de laatste column uit mijn hand voor 'Mi mekaore'. De laatste column, maar zeker niet het einde van 'Mi mekaore'. Want wie had ooit gedacht dat door samenwerkingen met vrijwilligers, prachtige initiatieven en deze columns er een kettingreactie zou ontstaan 'vor mekaore, mi mekaore'. Iets waar we op hoopten, maar wat we niet hadden verwacht.

Verschillende geloven, culturen en leeftijden zorgden hand en hand voor activiteiten waar duizenden mensen, jong en oud, op af kwamen. Denk aan de internationale diners met meer dan 200 deelnemers. Een dartclub, die een darttoernooi met meer dan 150 deelnemers en vele bezoekers organiseerde. De indoor jeu de boulesbaan die werd geopend. In samenwerking met de Hervormde Kerk uit Dirksland vonden hun keigave dagen en de kerstwandeling, met grote getalen bezoekers, onderdak in de Victoriahal en kregen zij ondersteuning van de vrijwilligers van de SVIK. En vooral iedereen die naar buiten kwam en elkaar vond voor een gesprekje of gewoon om samen te zijn. Ons doel is bereikt! En natuurlijk vinden deze prachtige initiatieven met veel enthousiasme doorgang. Eerder dit jaar las ik een artikel dat prachtig aansluit bij het doel wat wij voor ogen hadden. De schrijver schreef, ik citeer: 'Onderzoekers, met Oliver Scott Curry als eerste auteur, verzamelden 27 experimentele studies, waarin het ging om positief sociaal gedrag dat ook echt werd uitgevoerd. In totaal waren er ruim 4000 proefpersonen. Interessant was dat de proefpersonen per dag een cijfer moesten geven in welke mate zij zich gelukkig voelden. Ongeveer de helft van hen kreeg, zonder dat de anderen dit wisten, de opdracht om elke dag ook iets 'goeds' te doen. De deur voor iemand open houden, iets aardigs zeggen, ergens bij helpen, enz. Wat bleek? Zij die iets 'goeds' deden scoorden hoger in de mate waarin zij zich gelukkig voelden. Ook voelden zij zich meer betrokken bij de gemeenschap/samenleving en voelden zij zich veiliger.'

Wat kan ik hier nog meer aan toevoegen? Niet alleen: 'Wie goed doet, goed ontmoet', maar zich dus ook goed voelt. En wie wil dat nou niet.

Bedankt Gemeente Goeree-Overflakkee, om deze pilot te starten in Dirksland. Bedankt aan iedereen die iets hieraan meegedragen heeft en zich hiervoor ingezet heeft en inzet. Ook bedankt voor het realiseren van prachtige samenwerkingen, activiteiten en vooral voor de positiviteit die iedereen hiervan heeft ervaren. We zullen dit doorzetten en het doel en de gedachte blijven verspreiden.