Koninginnevlucht van P.V. De Reisduif

SOMMELSDIJK - Evenals voorgaande jaren organiseerde P.V. De Reisduif voor de eigen leden een zogenaamde Koninginnevlucht voor de postduiven. Deze vlucht werd gehouden op zaterdag 18 mei, vlak na de verjaardag van onze koningin. Zij was jarig op 17 mei en ter ere van haar noemt men deze vlucht de Koninginnevlucht.

De 258 duiven die aan deze wedvlucht meededen, werden op donderdagavond bij het clubgebouw aan de Van Gorcumstraat in de speciale duivenvrachtwagen geladen en daarin vervoerd naar Melun. Dat is een Frans stadje met zo'n 40.000 inwoners dat ongeveer 50 km zuidoostelijk van Parijs, aan de Seine ligt. Hemelsbreed is het zo'n 360 km van Sommelsdijk verwijderd.
Onderweg werden alle duiven in die vrachtwagen uitstekend verzorgd. Ze kregen op vaste tijden voldoende water en graan, zodat ze goed voorbereid aan de start konden verschijnen.
Zaterdagmorgen 09.20 uur was het dan zover en begonnen de duiven aan de wedvlucht van ruim 360 km naar huis. De wind waaide uit het noorden, zodat de vogels de wind tegen hadden. De duiven spanden zich extra in om zo snel mogelijk naar huis te vliegen en daardoor bij de eerste 65 te eindigen. Voor elke wedvlucht geldt namelijk dat de wedstrijd afgelopen is als 25% van de deelnemende duiven terug is. Dat betekent voor deze wedstrijd dat er slechts 65 duiven bij de winnaars konden horen (258:4 = 64,5; afgerond 65).
De eerste duif die afgevlagd werd, was van Jaap de Blok. Deze duif, een doffer van twee jaar oud, landde om 13.51 uur op zijn hok en behaalde een snelheid van ruim 1340 meter per minuut. Per uur is dat iets meer dan 80 km. En deze duif heeft dus 4 ½ uur deze snelheid aangehouden. Een knappe prestatie. Een week eerder was deze duif ook al als eerste terug van een wedstrijd. Jaap de Blok is er zeer tevreden over.

48e verjaardag

De hoofdprijs van deze vlucht was echter niet voor de eerste duif bestemd, dus niet voor de snelste duif, maar voor de 48e duif. Dat getal komt overeen met de leeftijd van koningin Maxima, die vorige week haar 48e verjaardag vierde.
En de duif die als 48e over de eindstreep kwam en nog een snelheid van ruim 74 km per uur behaalde, was er één van Hans van Alphen. Deze duif verdiende voor zijn baas een cadeaubon van € 25,00, die, evenals nog 5 cadeaubonnen van € 10,00, geschonken werd door Birdcenter Graka te Sommelsdijk.
Al lang van tevoren was vastgesteld dat deze bonnen gewonnen konden worden door de duiven die als nummers 10, 21, 33, 45 en 65 zouden eindigen. Ook bij deze prijzen ging het dus niet om de snelheid, maar om een van tevoren vastgestelde plaats op de uitslag.
De bonnen werden gewonnen door Piet van Moort met nummer 10, Jaap de Blok met nummer 21, Cor & Yvonne Kleijn met nummer 33, Rien van Nimwegen met nummer 45, en Patrick van den Boogert met nummer 65.
"Nogmaals een felicitatie voor alle winnaars en een dankwoord voor Birdcenter Graka, voor het schenken van deze zes bonnen", aldus de activiteitencommissie van P.V. De Reisduif.