Zorgen over Zorg (2)

Vorige keer schreef ik over de dagelijkse druk op en in de praktijk. De toegenomen vraag om zorg, maar ook de steeds meer intensieve en moeilijkere zorg. Dat leidt er toe dat het werken in de huisartsenpraktijk als zwaar wordt ervaren.

Er is niet alleen een toenemend tekort aan assistentes, maar ook aan huisartsen. Zeeland en de noordelijke provincies hebben grote moeite om huisartsen te vinden die praktijken willen voortzetten. Ook op Goeree-Overflakkee is het nu al een probleem om een waarnemend arts te vinden als je een dag weg moet of een nascholing hebt. Ook in de vakanties kunnen we moeilijk een waarnemend arts vinden. Een zorgelijke ontwikkeling, temeer omdat er ook minder basisartsen de opleiding tot huisarts gaan volgen. De werkdruk bij huisartsen is hoog en veel collega's in het land ervaren er veel stress door en vertonen burn-out klachten. Geen aanlokkelijke situatie voor jonge dokters. Tevens zijn er veel huisartsen die geen eigen praktijk willen, omdat ze niet alle zorg ervoor willen. Ze blijven ZZP'er en gezien het tekort aan huisartsen is er werk genoeg als waarnemend huisarts, waardoor het ook financieel niet zo interessant is om een eigen praktijk te hebben.

De politiek heeft ingezet op praktijkverkleining om zo de zorg beter en minder zwaar te maken en dicht bij de patiënten te houden. Op papier een goed idee, maar wij zien het niet gebeuren, want er zijn huisartsen te weinig om dat te gaan doen. Wij verwachten juist dat er nog grotere praktijken gaan ontstaan, om zo minder kwetsbaar te zijn als bijvoorbeeld een dokter ziek wordt. Dat heeft voor u als patiënt zeker ook invloed. Ook zullen we in toenemende mate meer ondersteunend personeel krijgen. Zo kunt u bij ons in de komende maanden een nieuw teamlid ontmoeten: de physician assistant (PA) in opleiding. Hij gaat bepaalde taken van de huisartsen overnemen, om zo de toenemende zorgvraag aan te kunnen. De huisartsentaak verandert inhoudelijk hierdoor: We moeten meer organiseren en controleren. Dat is niet altijd waarom we huisarts geworden zijn, het is daarom een nieuwe interessante uitdaging.

Uiteraard blijven we ook doorgaan met opleiden van nieuwe huisartsen, coassistenten, praktijkondersteuners en doktersassistentes. We waarderen enorm de medewerking van de patiënten hierin. Het is voor u als patiënt niet altijd leuk om weer een nieuwe huisarts in opleiding te krijgen, die ook dingen moet leren. Dat begrijpen wij ook. Anderzijds is het ook zo dat wij weer de nieuwe ontwikkelingen leren van jonge artsen. Ze zijn namelijk al wel arts en hebben vaak al enkele jaren ervaring in het ziekenhuis. Daar hebben ze de nieuwe ontwikkelingen en mogelijkheden van dichtbij kunnen zien. Als je huisarts wilt worden, moet je een aanvullende opleiding volgen van 3 jaar. Coassistenten zijn nog studenten geneeskunde (nog geen arts) aan het einde van hun opleiding. Ze zijn dus bijna dokter. Ze weten heel veel, maar moeten nog veel praktijkervaring opdoen. Niet alles kun je leren uit de boeken.

Dagelijks zijn we bezig onze praktijk klaar te maken voor de snel veranderende toekomst, om samen met u en onze zorgcollega's (collega huisartsen, thuiszorg, verzorgingshuizen, ziekenhuizen, fysiotherapeuten, diëtisten, enz.) goed voor elkaar te kunnen blijven zorgen.