Afbeelding
Foto:

Eibaar bouwt nieuwe stal voor kippendames

DEN BOMMEL – Pluimveebedrijf Eibaar aan de Tilsedijk is gestart met de bouw van een nieuwe stal op één kilometer afstand van de boerderij. Midden in de polder is afgelopen winter een bos aangeplant met 1.200 bomen. Recent is de bouw begonnen van de vrije uitloopstal. In het najaar moet de stal klaar zijn voor de leghennen.

Tekst: Martijn de Bonte, foto: Eibaar

Hanneke de Baar vertelt dat de voorbereiding voor de bouw van de nieuwe stal al in 2012 is gestart. "We hebben bewust gekozen voor het bouwen van een stal op een stuk land in de polder. Daardoor kunnen we de kippen allemaal vrije uitloop bieden, daarvoor was bij de boerderij onvoldoende ruimte. Daarnaast leek het ons niet wenselijk om op onze huidige locatie uit te breiden, omdat we hier erg dicht op de bebouwing zitten. We willen graag de goede band met onze omgeving behouden."

Uitbreiding

De nieuwe stal is een toevoeging op de twee stallen bij de boerderij. De eieren worden straks vanaf de nieuwe stal naar de boerderij gebracht, zodat ze in de grote hal gesorteerd en verpakt kunnen worden. Rondom de nieuwe stal groeien de wilgenbomen, de blaadjes vormen een lekkernij voor de kippen en zorgen voor beschutting. Kippen vinden het onprettig om op een open terrein te scharrelen, de bomen zorgen ervoor dat ze zich veilig en prettig voelen. Daarnaast bieden de wilgen beschutting tegen de zon en bescherming tegen roofvogels. Hanneke: "De stal zelf voldoet aan de nieuwste regels op het gebied van dierenwelzijn en duurzaamheid. We bouwen deze stal echt voor de toekomst."

Excursie

Het is de bedoeling om voordat de nieuwe stal in gebruik wordt genomen een open dag te organiseren. Stallen zijn normaal gesproken niet toegankelijk voor publiek, maar de lege stal biedt de mogelijkheid om belangstellenden een 'kijkje in de keuken' te bieden. Mensen die al eerder een kijkje willen nemen, kunnen deze zomer deelnemen aan een excursie op de huidige locatie. Van 13 juli tot en met 24 augustus is er iedere zaterdag een excursie bij Eibaar. De excursie start om 10.30 uur bij het eierautomaat en duurt tot 11.30 uur. Deelname is gratis en aanmelden is niet nodig. Het adres is Tilsedijk 6 in Den Bommel.