De laatste hand wordt gelegd aan de houten vlonders.
De laatste hand wordt gelegd aan de houten vlonders. Foto:

Vakantiepark De Klepperstee nodigt uit met meer natuur, avontuur en voorzieningen

OUDDORP - Vakantiepark De Klepperstee in Ouddorp heeft de afgelopen maanden een ware metamorfose ondergaan. Een upgrading op alle fronten. Vanaf het moment dat in 2018 het landschapsplan kon worden gepresenteerd is er hard gewerkt om gerichte invulling te geven aan nieuwe spectaculaire (centrum) voorzieningen. Aan een meer open en uitnodigend park met verbindingen naar buiten. Met meer natuur, avontuur en kunst. Oudere caravans worden en zijn vervangen. Een ontwikkeling die geheel past binnen het eigen grondgebied. Op basis van de regels van het bestemmingsplan en afgestemd op de inhoud van de gemeentelijke Recreatievisie.

Tekst: Jaap Ruizeveld; Foto's: Klepperstee

Parkdirecteur Jeroen den Hollander licht graag de ontwikkeling op de Klepperstee toe: " Door het terugbrengen van het aantal jaarplaatsen (van 500 naar 400) komt ruimte vrij voor nieuwe natuur. Ruimte die nodig is om het landschapsplan optimaal te kunnen uitvoeren. Met het planten van 800 nieuwe bomen en 30.000 stuks struiken en planten heeft dit vorm gekregen. Evenals voor het inpassen van zandwallen in ons gebied hebben wij gesprekken gevoerd met de Groene Raad, waarin NLGO en OKRR zijn vertegenwoordigd. Hun adviezen hebben wij in praktijk gebracht ".

Avontuurlijke tuin

Den Hollander zegt: "Het terrein was flink traditioneel ingevuld. Met ouderwetse stacaravans en naar buiten toe ontbrak het uitnodigende karakter. Een entree met een slagboom dat is het niet. In het centrumgebied staan nu nieuwe transparante gebouwen (met heel veel glas). Met een drietal functies. De ontvangstruimte / receptie voor onze gasten en bezoekers. Kantoorvoorzieningen en een avontuurlijke binnen(speel)tuin, met lokale beplanting. Alles vloeit in feite in elkaar over. Onder dat zelfde dak vindt men ook een nieuwe horeca. In een uitvoering en presentatie die zal voldoen aan de wens van onze gasten en bezoekers. Iedereen is in het open centrumgebied van harte welkom.

In eigen beheer

Jarenlang hebben wij de horeca verpacht. Nu hebben wij er voor gekozen dit weer in eigen beheer op te pakken. Per 1 juni wordt hier Vincent Keijmel uit Goedereede als de nieuwe bedrijfsleider aangesteld. Op korte termijn begint de wervingscampagne voor een kok en rond de 10 andere medewerkers. Dus niet alleen een nieuwe horeca maar ook veel nieuwe arbeidsplaatsen. Het restaurant is een op zich zelf staande voorziening. Krijgt een eigen naam en website en biedt vanaf juli een volledig assortiment / kaart. Van consumpties tot maaltijdverzorging. Met gebruik van veel lokale producten. Het restaurant is ondersteunend aan het gehele Klepperstee-park. Wij zullen veel energie en tijd spenderen om het concept te laten slagen. Commercie is belangrijk maar dat staat niet op de eerste plaats. De nieuwe Klepperstee moet met het gekozen concept elan uitstralen", geeft Den Hollander aan.

Natuur zwemvijver

De ligging van dit complex in het groen is uitzonderlijk. Met een groot terras en vlonders direct aan een (gratis) publieke natuur zwemvijver. Een landelijk unieke voorziening. De tweede in Nederland en gelijk de grootste. "Wij wilden af van het standaard - blauwe – zwembad. Geen chloorwater. Aan de vijver (500 m2 groot), met diepten van 30 tot 140 cm onderverdeeld in vakken, dus ook heel veilig en geschikt voor de zeer jeugdigen, zit een zone vast met allerlei beplanting. Het water wordt op natuurlijke wijze rondgepompt en gefilterd. Er wordt niets aan het water toegevoegd. Honderd procent natuur. " Een mooi project zo in het centrumgebied met veel groen", vertellen Jeroen den Hollander en Wilbert Moerkerk, marketing en communicatie manager.

Tiny houses

"Wij zijn een andere weg ingeslagen met de verblijfsaccommodatie. Van voorheen caravan, stacaravan en chalet is nu de nieuwe stap gezet naar tiny houses. Verplaatsbare woningen die voldoen aan een bouwbesluit met hoge isolatiewaarden. In afmeting tussen 40 en 80 m2. Als je een luxe chalet koopt kan je voor het zelfde geld een verplaatsbare woning (cabin) kopen. Er komen in totaal zes types te staan rond het centrumgebied. Twee daarvan worden in Ouddorp door John Roos gebouwd. Met natuurlijke materialen, hout met daarin grote raampartijen waardoor de je de binnen- en buitenbeleving schept. De cabins zijn te huur en staan los in het landschap, in het groen. Geen heg of tuin er rond heen".

Stijlboek

"Een andere insteek voor de toekomst. Aangeven waar wij met ons park naar toe willen. Belangstellenden die straks een kavel bij ons huren worden - vanaf 2021 -verplicht de regels te volgen die zijn opgesteld in een stijlboek. Oudere stacaravans worden de komende jaren langzamerhand vervangen door cabins. Chalets uit de laatste jaren kunnen blijven. Voor senioren die nu jaarplaatsen hebben ligt dat gevoelig, maar men is zeer tijdig ingelicht om met het nieuwe concept mee te kunnen doen. Wij allen moeten investeren. Wij gaan niet verder bouwen en houden ons bij het gekozen concept. Alle kavels worden in de nieuwe stijl getrokken. Het landschappelijk karakter krijgt prioriteit. Verharding gaat er uit. Schelpenpaden komen er voor terug. Langs de taluds Ouddorpse wildbloemen. Gras wordt met beleid verzorgd".

Kampeergevoel

Is er nog plaats voor toeristisch kamperen?. "Daarvoor is altijd ruimte beschikbaar. Voor tenten en tourcampers. Losse, korte overnachtingen blijven. Wij willen het eenvoudiger kampeergevoel houden. Dus dat verdwijnt hier niet". Den Hollander benadrukt nog eens dat met het gekozen concept voldaan wordt aan de gemeentelijke Recreatievisie. Duurzaamheid / geen gas. Inzet op natuur. Inzet op onderscheidende producten. Inzetten op kwaliteit en verdunning van eenheden. Ons park is niet exclusief voor onze gasten, maar een open park uitnodigend voor lokale- en eilandbewoners. De oude slagboom is verplaatst. Het oude receptiegebouw wordt gesloopt. De zichtlijnen zijn opengemaakt", zegt de parkdirecteur.

De De natuur-zwemvijver ligt straks midden in het groen.