Afbeelding
Foto: morad bouchakour

Postuum eerbetoon aan stille helden in donkere tijden

DIRKSLAND – Op 18 juni 2018 zijn Gerrit Jan ten Voorde en Martha Catharina ten Voorde-Hietbrink erkend als Rechtvaardigen onder de Volkeren. De Yad Vashem-onderscheiding die daarbij hoort is vorige week donderdag postuum uitgereikt aan hun zoon Gerard Willem ten Voorde. Dat gebeurde tijdens een ceremonie in de dorpskerk te Dirksland, niet ver van Ten Voorde's woonplaats Sommelsdijk.

Door Kees van Rixoort, foto: Morad Bouchakour

De uitreiking van de oorkonde en de medaille door de Israëlische ambassadeur Z.E. Aviv Shir-On was een waardige en emotionele gebeurtenis. Zeker voor de familie Ten Voorde. Hun voorouders redden levens van Joodse medeburgers tijdens de Tweede Wereldoorlog en de nu postuum onderscheiden Gerrit Jan moest dat met de dood bekopen.

Verzet en verraad

Gerrit Jan ten Voorde, als ketelreiniger werkzaam bij de Nederlandse Spoorwegen, was een actief lid van het verzet in Hengelo (Overijssel). Hij hielp onder meer bij het vinden van schuilplaatsen voor Joden, verzetsmensen en geallieerde piloten. Samen met zijn vrouw Martha verborg hij zelfs een aantal Joden in zijn huis. Ook hielp hij bij de distributie van voedselbonnen en de verspreiding van de ondergrondse krant De Waarheid.

Na verraad werd hij op 5 juni 1944 gearresteerd, daags voor D-Day. Op dat moment bevonden zich geen Joden in zijn huis. Officier Bronsma, die bekend stond als een Jodenjager en na de oorlog twintig jaar gevangenisstraf kreeg, beloofde de vrouw van Ten Voorde dat hij zou worden vrijgelaten als hij informatie zou geven. Een vergeefs verzoek. Via Scheveningen en Kamp Vught kwam Ten Voorde in Duitsland terecht, waar hij in mei 1945 stierf in Bergen-Belsen.

Lees verder op pagina 3