Natuur zit vol verrassingen

Dat de natuur vol verassingen zit, kan een ieder beamen. Toch blijf ik mezelf hier nog steeds over verbazen. Soms over de kleinste dingen. Onze tuin bijvoorbeeld. Daar hangt het vol met vogelhuisjes, in alle soorten en maten en de meest uiteenlopende creaties. Tja, wat wil je met twee kleine knutselaars thuis… die willen er graag een eigen sausje overheen gieten.

Hoewel deze huisjes zeker bewoond worden door diverse vogelfamilies, zijn er toch vogelstelletjes die excentrieker zijn en niet gaan voor een 'standaard' woning. Al een aantal weken trof ik onze kat in de buurt van de speelhut van de kinderen. De reden waarom zij daar rondhing, kon ik maar niet vinden. Tot ik op een dag vogelgeluiden hoorde in de buurt van de gemaakte brievenbus bij de speelhut. Bij het openen van deze brievenbus zag ik tot mijn verbazing een nestje jonge koolmezen. Tja, dat kan natuurlijk ook.

Maar de natuur kan ook minder leuke verassingen brengen. Vorig jaar raakte ik in contact met een familie die na een wandeling in een van onze gebieden een nare ervaring opdeed. Hun zoon van tien was in een boom geklommen waar een hoornaarsnest in bleek te zitten. Gevolg... zoontje uit de boom gevallen, arm gebroken en meerdere maken gestoken door de hoornaars. Een heel nare ervaring en voor hem ook nog eens zo erg, dat hij niet meer naar buiten durfde.

De jongen is in behandeling gegaan bij een psycholoog om over deze nare ervaring heen te komen. Gelukkig gaat het nu beter, is zijn arm hersteld en is hij onlangs met de boswachter opnieuw het gebied in geweest. Tijdens deze wandeling kreeg hij meer te horen over de planten en dieren van het gebied en welke bijzondere en mooie verassingen de natuur hem te bieden heeft. Ik begreep dat hij nu later bioloog wil worden. De natuur blijft je verassen!