Afbeelding
Foto:

Voorjaarsfair bij 'De Stove' op 15 juni

SOMMELSDIJK – Sinds een jaar heeft wooncomplex 'De Stove' aan de Stoofhoek bij Sjaloom een eigen SOOS. Iedere vrijdag komen de bewoners bij elkaar voor gezellige activiteiten, maar ook wordt er heel wat af geknutseld. Inmiddels heeft de club al heel wat leuke spulletjes gemaakt, die men graag wil verkopen tijdens een Voorjaarsfair. Deze is gepland op zaterdag 15 juni van 10.00 tot 16.00 uur in de tuin bij het complex. Ook andere verenigingen en bedrijven kunnen voor een kleine bijdrage een kraam huren op deze dag.

Door Mirjam Terhoeve

De Soos is een initiatief van Christiaan Blok, Franny Wennekes en Paul Jongeneel. Zij vonden het belangrijk dat er wat te doen zou zijn voor de bewoners van De Stove. Iedere vrijdag komen ze bij elkaar om spelletjes te doen, te knutselen of een film te kijken. De laatste vrijdag van de maand is er een muziek- of bingoavond. "In het begin kwamen er maar zo'n zes mensen op af, maar inmiddels is de SOOS behoorlijk gegroeid en is het iedere week gezellig druk", vertelt Christiaan. "We proberen iedere keer weer een ander leuk programma samen te stellen. Helaas hebben we geen budget, waardoor het moeilijk is om materiaal aan te schaffen. Tot nu toe is dat wel gelukt met hulp van ouders en familieleden, maar toch is het lastig. Vandaar ons idee voor een voorjaarsfair. Inmiddels hebben we al een behoorlijk aantal zelfgemaakte spulletjes om te verkopen, zoals 3D-kaarten, pannenlappen, houten sleutelhangers, vogelhuisjes, huisje van hout en houten hondenbotten met tekst. Daarnaast willen we ook zelfgebakken kruukplaetjes, cup cakes en hamburgers aanbieden.Verder is er op deze dag een demonstratie van mijn hulphond Pixie en wordt mijn grote Legoverzameling tentoongesteld. Tenslotte is er ook nog de grote Soosbingo, waarvan drie ronden worden gespeeld. Een aantal winkels was bereid om hiervoor mooie prijzen ter beschikking te stellen. De opbrengst van dit alles zal worden gebruikt voor de aanschaf van nieuw knutselmateriaal en misschien zelfs een leuk uitje voor de bewoners".

Kookclub

Naast de Soosavonden is er ook een kookclub opgericht door Christiaan, die van huis uit eigenlijk chef-kok en patissier is. Op dinsdagavond wordt er samen gekookt en natuurlijk ook samen gegeten en opgeruimd. Ook geeft Christiaan iedere maand een nieuwskrant uit, waarin het wel en wee in 'De Stove' wordt beschreven. "Er moest hier een beetje leven in de brouwerij komen", zegt hij daarover en dat is tot nu toe aardig gelukt. Iedereen vindt het erg leuk en er is veel animo voor alle activiteiten".

Inmiddels wordt er achter de schermen hard gewerkt om van de Soos een vereniging te maken. De vader van Christiaan, Philip Blok, opa voor de bewoners, zet zich daar enorm voor in. "Op 1 februari 2019 hebben we ons bij de Kamer van Koophandel ingeschreven als vereniging de 'SOOS van De Stove', vertelt hij. "Ook hebben we de statuten en het huishoudelijk reglement gemaakt en de bewoners hebben een bestuur en een logo gekozen. De leden betalen twee euro per maand, maar we zijn nog op zoek naar bedrijven die onze krant willen sponsoren. Als tegenprestatie mogen ze gratis adverteren. Natuurlijk mogen mensen ook spontaan wat doneren. We hopen binnenkort ons eigen nieuwe rekeningnummer hiervoor te kunnen gebruiken. Alles wat we binnenkrijgen komt ten goede aan de leden van de Soos".

De bewoners van De Stove hopen veel bezoekers te ontvangen op 15 juni aan de Stoofhoek 2 te Sommelsdijk. De fair valt gelijk met de Truckrun. "Dat is min of meer bewust gekozen", zegt Christiaan tot slot. "Als de trucks zijn vertrokken uit Sommelsdijk, kan men mooi even hier bij ons langskomen, dan heeft men twee vliegen in een klap".

Bedrijven en verenigingen die zich ook willen presenteren op de fair, kunnen voor 20 euro een kraam huren. Voor meer informatie kan men terecht bij Christiaan Blok via ckrgblok@gmail.com of 06-25124542 en Philip Blok: flipblok@gmail.com of 06-526558572.