Sociale media en communicatie

Tegenwoordig is het niet meer weg te denken uit de dagelijkse communicatie. Sociale media wordt door bijna iedereen gebruikt of misbruikt. Wie heeft er tegenwoordig geen Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn, Snapchat of één van de vele andere media om met de vrienden en de rest van de wereld te communiceren. Het zijn handige hulpmiddelen in het dagelijks leven, maar helaas zien we ook maar al te vaak de nadelen hiervan.

Met enige regelmaat worden we benaderd door ouders, school of een jongere zelf over pesten of bedreigingen die via dit soort media worden gedaan. Wie heeft er nog geen last gehad van oplichters die via e-mail, SMS, WhatsApp of ander communicatiemiddel proberen je geld afhandig te maken of een link sturen met een virus? "Hang op, klik weg, bel uw bank" is een van de reclames die hiervoor waarschuwen. Is het dan allemaal slecht en onbetrouwbaar? Wordt het alleen maar misbruikt voor dit soort dingen? Nee, zeker niet, verre van dat zelfs. We zien ook hele mooie dingen gebeuren.

Zo hebben we op Goeree-Overflakkee 56 WhatsApp groepen binnen GO-alert, met duizenden deelnemers die binnen enkele minuten gewaarschuwd kunnen worden voor uiteenlopende zaken. Door GO-alert zijn er al inbrekers gevangen en vermiste mensen teruggevonden en wie weet hoeveel misdrijven voorkomen. Burgernet is ook zo'n voorbeeld waaruit blijkt dat het gebruik van sociale media en moderne communicatiemiddelen zeer nuttig kan zijn.

Als politie snappen wij ook dat de burger graag op deze manier communiceert. We zijn dan ook de afgelopen jaren langzaam meegegaan in deze ontwikkeling en hebben ons werkgebied uitgebreid naar de sociale media.

Zo hebben we eigen Facebookpagina's en Instagram accounts op Goeree-Overflakkee en voor heel ons Basisteam Haringvliet, waaronder Hellevoetsluis, Brielle-Westvoorne en Rozenburg vallen. We plaatsen hierop berichten over wat we doen en meemaken. We vragen aandacht voor zaken die we belangrijk vinden en vragen de burger wat hij/zij belangrijk vindt.

Ondertussen is het zover dat we binnen het hele district Zuid-West gebruik maken van het zogeheten Webcare. Elke dag, zeven dagen per week, zijn wij online tussen 12.00 en 21.00 uur. Van Ridderkerk tot Brielle en van Rozenburg tot Ooltgensplaat kunt u ons benaderen met vragen of tips. We zullen ons best doen alle vragen te beantwoorden en tips en klachten zo efficiënt mogelijk te behandelen. Vanaf deze zomer zal ook BeachAlert weer online zijn en werken we samen met de Reddingsbrigade aan de veiligheid op de stranden.

We zijn bereikbaar via de volgende accounts:
-> Facebook: Politie Haringvliet - Politie Goeree-Overflakkee - BeachAlert
-> Instagram: politieharingvliet – politiegoereeoverflakkee – beach.alert