Dominique Boelen:
Dominique Boelen: "Europa voelt als een warme deken." Foto: Wim van Vossen Foto: Wim van Vossen

subkop: Dominique Boelen (VVD) uit Melissant is enige eilandelijke kandidaat voor Europees Parlement

"Grenzen zijn er alleen als je ze zelf schept"

GOEREE-OVERFLAKKEE – Nog ruim een week te gaan tot de verkiezing van de Nederlandse leden in het Europese Parlement op donderdag 23 mei. Brussel en Straatsburg lijken soms ver weg. Maar bij het speuren op de kandidatenlijsten van de politieke partijen komt het ineens dichtbij. Goeree-Overflakkee heeft met Dominique Boelen (54) uit Melissant een eilandelijke kandidaat voor de verkiezingen. Boelen staat op plaats 17 op de lijst van de VVD en voelt zich een echte Europeaan. De VVD-leden maken in 'Europa' deel uit van de Alliantie van Liberalen en Democraten voor Europa (Ook D66 is hier onderdeel van). Een gesprek met drs. Dominique Boelen aan de vooravond van de verkiezingen.

Door Jaap Ruizeveld

Boelen is manager Informatiebeheer en Processen, Bestuurs- en Concernondersteuning bij de gemeente Rotterdam. Ze studeerde aan de Utrechtse universiteit (Bestuurs- en Organisatiewetenschappen) en volgde onder andere taalopleidingen aan de universiteiten van Cambridge en Nancy en behaalde een Bachelor's degree Leisure Management in Breda. De inwoner van Melissant werd geselecteerd voor deelname aan een studiebeursproject 2011-2012 (Ministerie Biza) voor leidinggevenden in de ambtelijke gemeentelijke top. Ze bekleedde en vervult diverse bestuursfuncties met accenten op Data-beheerpakket Openbare ruimte en ICT-advies. Zij spreekt Engels, Frans en Spaans.

Europa-gevoel

Dominique licht haar Europa-gevoel met passie toe. "Nederland is een klein land. Europa voelt voor mij als een warme deken. Zo heeft het me altijd geboeid dat je al die landen kan bezoeken. Dat je kennis kan maken met de verschillende culturen. Je wilt allemaal een gezond leven leiden. Een sterk Europa zorgt voor een economisch gezond en veilig Nederland. Wij zijn onderdeel van het geheel. Als je het zo beschouwt, bestaan er geen grenzen. Die zijn er alleen als je ze zelf schept. Samen aan de slag. Ik vind dat wij elkaar nodig hebben om tot goede afwegingen en besluiten te kunnen komen. In het Europees Parlement zit je niet voor je zelf. Soms is het keihard onderhandelen. Moeten er compromissen gesloten worden om onderwerpen over de streep te kunnen trekken."

Bijdrage leveren

"Mijn drijfveer in een politieke omgeving is een betekenisvolle bijdrage te leveren aan het welzijn, welbevinden en kansen voor ontwikkeling van de burger. Ik ben gemakkelijk te benaderen. Vanuit communicatie met de kiezer kan ik haar en hem daadwerkelijk vertegenwoordigen", zegt Dominique. "In Europa wil ik mij, als ik gekozen word, inzetten voor het behoud van de bevochten vrijheid en onze waarden. Belangen behartigen in samenwerking. Als klein land kunnen wij immers onderwerpen niet alleen aanpakken en ook niet oplossen. Je moet bereidheid tonen om je vanuit een positieve basis op te stellen. Want je hebt elkaar nodig. Er liggen grote opgaven op o.a. de gebieden van migratie, milieu, innovatie, veiligheid, technologie, ICT, infrastructuur, Data en netwerksamenwerking. Cyber Security preventie. Beroepsmatig ben ik bekend met deze ontwikkelingen".

Signalen

"Als kandidaat - komend uit deze regio - ken je veel van de vraagstukken die er spelen. Je hebt directe contacten met vertegenwoordigers in het politieke circuit, in het bedrijfsleven en je vangt signalen op uit de samenleving. Soms worden belangen van een sector, een partij geschaad. Is er geen evenwicht en is het zoeken naar een balans. Wat kan wel en wat kan niet. Dat vereist visie en een sterke gezamenlijke inzet bij onderhandelingen. Oog hebben en houden voor de economische pijlers. Met de wetenschap dat niet alles lukt. Een sterk Europa is zo belangrijk en ons land maakt daar deel van uit", herhaalt Dominique. Zij hoopt op een ruime opkomst van de kiezers volgende week donderdag. En natuurlijk op haar verkiezing. Zij legt, en dat is zeker nu (honderd jaar vrouwenkiesrecht) begrijpelijk, nog een accent op 'vrouwen aan de top van organisaties'. Er zijn ondanks aanpassingen te weinig vrouwen op belangrijke posities. Niet overal. De VVD-raadsfractie Goeree-Overflakkee telt een volledige vrouwelijke afvaardiging. Nu - hopelijk een korte periode - is dit niet het geval in verband met gezondheidsproblemen.

Eilandelijke roots

Dominique woont met haar partner al 19 jaar in het centrum van de dorpskern Melissant. Zij geniet van het houden en verzorgen van dieren en maakte deel uit van de Dorpsraad in Melissant. Werd vervolgens in de voormalig zelfstandige gemeente Dirksland VVD-commissielid om aansluitend tijdelijk (van 2008-2010 ) in deze gemeente als raadslid te mogen functioneren, met als haar belangrijkste portefeuilles WMO en Openbare ruimte. Zij is nu bestuursvoorzitter VVD-lokaal netwerk Goeree-Overflakkee en was commissievoorzitter kandidaatsstelling voor haar partij in de voorbereidingsfase voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2018.