Leonard van den Ouden (links) en Pieter Breederveld tijdens de dodenherdenking in Ooltgensplaat.
Leonard van den Ouden (links) en Pieter Breederveld tijdens de dodenherdenking in Ooltgensplaat. Foto:

Mooie en plechtige herdenking in Ooltgensplaat

OOLTGENSPLAAT – Vele inwoners van Ooltgensplaat hadden zich afgelopen zaterdag verzameld in de Kerksingel voor de dodenherdenking. Hoewel er een harde koude wind stond, bleef het tijdens de plechtigheid gelukkig droog. Raadslid Pieter Breederveld en zijn vrouw legden een krans namens de gemeente Goeree-Overflakkee. Ook afgevaardigden van de diverse organisaties, scholen en verenigingen legden bloemen bij het monument.

Tekst en foto: Mirjam Terhoeve

De herdenking was georganiseerd door de plaatselijke Oranjevereniging en werd voorgegaan door de voorzitter Leonard van den Ouden. Na de stille tocht vanaf het Centrum werden, om precies acht uur, twee minuten stilte in acht genomen om de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en latere oorlogsmissies te herdenken. Hierna speelden twee leden van muziekvereniging W.M. van der Harst het signaal Taptoe vanaf de kerktoren.

Saamhorigheid

Na de bloemleggingen sprak Pieter Breederveld de aanwezigen toe. "Het blijft belangrijk dat we op 4 mei de slachtoffers gedenken", zei hij. "Hiermee tonen we ons medeleven en begrip aan de nabestaanden. Niet alleen van de slachtoffers tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar ook van hen die hun leven gaven in Nederlands-Indië en tijdens latere missies in het buitenland. In Ooltgensplaat is er rouw om de dorpsgenoten die stierven aan de gevolgen van de oorlog. Door bombardementen tijdens de evacuatie, maar ook tijdens de arbeidsplicht in Duitsland. Dit zorgde destijds voor grote saamhorigheid. Die saamhorigheid is er nu ook. We zijn hier samen om te herdenken en bloemen te leggen. Ieder met zijn of haar eigen gedachte".

In vrijheid kiezen

Breederveld, was ook blij met de aanwezigheid van de kinderen. "Jullie leven in een vrij land, maar dat was in de oorlog wel anders. Er golden strenge regels en je kon niet zeggen of geloven wat je wilde. Joodse mensen werden afgevoerd en dorpsgenoten moesten gaan werken in Duitsland. Gelukkig waren er ook mensen die in het geheim in opstand kwamen. Zij dwarsboomden de bezetters en verborgen mensen die op de vlucht waren. Ook kregen we hulp van soldaten uit het buitenland. Velen van hen gaven hun leven voor onze vrijheid, waarin we nu al 74 jaar leven. Wij hebben veel respect voor hen. Het thema dit jaar is: In Vrijheid kiezen, vanwege 100 jaar kiesrecht. Ook dit jaar zijn er weer verkiezingen. Gelukkig leven we nu in een democratische vrije rechtsstaat. Dit moeten wij koesteren en beschermen. Vrijheid van meningsuiting is en blijft een grote rijkdom".

Activerende betekenis

Dominee G.J. Anker van de Hervormde Gemeente sloot zich bij de woorden van het raadslid aan en benadrukte eveneens het belang van de herdenking. "Vrijheid is niet vanzelfsprekend, al lijkt het nu zo gewoon", sprak hij. "Daarom is herdenken zo belangrijk. Al in de Bijbel wordt geschreven over het stapelen van stenen om een monument op te richten als gedenkteken. Van generatie op generatie is dit doorgegeven. Het moet voorkomen dat de geschiedenis verdwijnt. Maar gedenken is meer dan alleen herinneringen ophalen, het heeft ook een activerende betekenis. Blijf zien en horen. Onze vrijheid wordt ook in 2019 nog bedreigd. Je meer voelen dan een ander, over grenzen heengaan, recht in eigen hand nemen, mensen op een zijspoor zetten, iemand onderuit halen, geen respect hebben voor de ander. Jezus Christus geeft de juiste richting aan. Hij leert ons wat vrijheid is: Omzien naar anderen en de naasten liefhebben. We moeten dus dagelijks omhoog zien om vrijheid door te kunnen geven".
Na al deze mooie woorden werd de herdenking afgesloten door het zingen van het Wilhelmus met muzikale begeleiding van muziekvereniging W.M. van der Harst.