Rita van den Nieuwendijk (links) en Jaap van der Slik (rechts) overhandigen de cheque aan vrijwilliger Rinus van den Tol.
Rita van den Nieuwendijk (links) en Jaap van der Slik (rechts) overhandigen de cheque aan vrijwilliger Rinus van den Tol. Foto:

Beloning voor restauratie hijswerk door RTM-vrijwilliger Van den Tol

OUDDORP – Vrijwilligerswerk mag worden beloond. Vanuit dat oogpunt hebben de Stichting tot Bescherming van het Dorpsgezicht en de Stichting Juunrenne zaterdag 4 mei een cheque van 500 euro overhandigd aan het RTM-museum in Ouddorp. Rinus van den Tol, al decennialang vrijwilliger van het museum, deed restauratiewerk voor de stichtingen.

Tekst en foto: Kees van Rixoort

Het ging om het restaureren van het loopwerk van de hooiberg, die de Stichting Juunrenne van de ondergang redde en weer opbouwde op het terrein bij De Overkant aan de Dijkstelweg in Ouddorp. De hooiberg stond eerst bij boerderij Welgelegen aan de Havenweg in datzelfde dorp. Met de juunrenne, een bewaarplaats voor uien, vormde de hooiberg een ensemble, dat in ere is hersteld.

"Het loopwerk, waarmee je de kap van de hooiberg kunt ophijsen, was helemaal lurp. Totaal verrot", zegt Jan Verbiest, bestuurslid van de Stichting Juunrenne. "Rinus van den Tol heeft het vakkundig gerestaureerd. Het draait weer alsof het gisteren is gemaakt."

De Stichting Juunrenne had geen geld over. Alle middelen waren hard nodig om de juunrenne en de hooiberg te redden en een nieuwe toekomst te geven. Maar de moederstichting, Stichting tot Bescherming van het Dorpsgezicht, wilde het werk van het RTM-museum – vrijwilliger Rinus van den Tol eigenlijk – niet onbeloond laten. Vandaar de cheque, die de voorzitters Jaap van der Slik (Juunrenne) en Rita van den Nieuwendijk (Bescherming Dorpsgezicht) in het museum overhandigden aan Van den Tol. Het RTM-museum is blij met de gift. Voor het realiseren van wensen als een hekwerk richting perrons en een tijdelijke loods voor de bussen, is immers veel geld nodig.

Vrij Vreugde

Na het opleveren van het prachtig gerestaureerde ensemble van hooiberg en juunrenne, is er geen eind gekomen aan de Stichting Juunrenne. Integendeel, de stichting gaat enthousiast verder met het bewaren van historisch waardevolle zaken voor later, zoals een juunrenne ook bedoeld was voor het bewaren van uien voor later.

Momenteel is de stichting druk bezig met het behouden van de muurschildering Vrij Vreugde. Deze schildering is in de eerste naoorlogse zomer aangebracht in een ruimte bij het Meijer Theater in Middelharnis. Dit met het oog op de viering van de eerste Koninginnedag (toen 31 augustus, de verjaardag van Wilhelmina) na de bevrijding. Initiatiefnemer was de Oranjevereniging Middelharnis. Om te vieren dat Nederland weer vrij was, waren er ook andere schilderingen aangebracht. De betreffende ruimte was omgetoverd tot een feestzaaltje.

De projectontwikkelaar die met het Meijer Theater aan de slag is gegaan, Wonen op Flakkee, heeft de muurschildering Vrij Vreugde uit de muur laten zagen. Het is de bedoeling het 1,5 bij 2,5 meter grote schilderstuk later dit jaar in een stalen vitrine bij het nieuwe pand aan het publiek te laten zien. Dit zal vanaf de straat mogelijk zijn.

De voorgevel van het Meijer Theater blijft ook behouden. Evenals de informatievitrine waarin het theater voorheen de filmvoorstellingen aankondigde. In die vitrine, zo is de bedoeling, zijn straks historische foto's te zien van activiteiten in het Meijer Theater van toen.