Op deze kaart zijn de fietsstraten gemarkeerd. Bron: Gemeente Goeree-Overflakkee.
Op deze kaart zijn de fietsstraten gemarkeerd. Bron: Gemeente Goeree-Overflakkee. Foto:

Laatste voorbereidingen voor aanleg fietsstraten in Ouddorp

Wethouder Peter Feller (met in zijn portefeuille o.a. Infrastructuur, verkeersveiligheid, bereikbaarheid en ontsluiting) geeft aan dat er veel werk aan de winkel is in het dossier VCP Ouddorp. "Het is ook heel belangrijk, omdat door de ontwikkelingen en uitbreidingen in de laatste jaren het noodzakelijk is dat wij de verkeersstromen opnieuw bekijken. Een update maken en daarop inrichten. Dit met de mogelijkheden en ook de beperkingen die er zijn in de kern Ouddorp. Daar ligt de uitdaging waar wij bij de realisatie van de projecten in het VCP mee te maken hebben. Het vinden van een goede balans. Dit alles in nauw overleg met betrokken partijen, bedrijven (BIZ), Dorpsraad, Stichting Kop van Goeree, bewoners en omwonenden van de projecten".

Door Jaap Ruizeveld

Collegebesluit

Enkele weken geleden nam het college van b. en w. het besluit om, passend in de aanloop naar uitvoering van de werkzaamheden, de komgrens Dijkstelweg/Klepperweg te verplaatsen naar de Langedijk. En verder behalve bovengenoemde wegen ook te besluiten tot overname in eigendom van de Westerweg van het Waterschap Hollandse Delta. Hiervoor is in de afgelopen periode ambtelijk intensief positief overleg gevoerd. Nu kan de gemeentelijke brief - op basis van uitgesproken bereidheid - naar het Waterschap om tot bekrachtiging over te gaan. Dit alles om inrichting van het fenomeen 'fietsstraten' te kunnen realiseren.

Gelijktijdig

Dat nu ingezet is op gelijktijdige uitwerking en vervolgens realisering van zowel fase 1 en 2 (najaar 2019), heeft te maken met het verzoek van bedrijven en bewoners aan en rond de Westerweg om deze weg in de eerste ronde te prioriteren. De verkeersdruk is er sterk toegenomen en men ervaart overlast. Met de inrichting tot fietsstraat wordt beoogd de automobilist te 'stimuleren' gebruik te maken van de Vrijheidsweg als doorgaande route. Daar is de toegestane snelheid immers hoger dan in een fietsstraat waar 30 km per uur geldt. In een fietsstraat is de auto te gast. Wethouder Feller stelt met nadruk dat bewoners en bedrijven uiteraard hun woning c.q. onderneming altijd goed kunnen bereiken.

Subsidie

De wens om gelijktijdig fietsstraten in te richten in zowel fase 1 (Klepperweg-Dijkstelweg-Bokweg) als in de oorspronkelijke fase 2 (Westerweg) zou mogelijk in tijd iets kunnen worden verbreed. Dat wil zeggen: de Provincie moet instemmen met een verzoek van de gemeente om de subsidie voor de herinrichting van de Westerweg (opgenomen in jaarschijf 2020) dan enkele maanden eerder (dus nog dit najaar) te verstrekken. Anders wordt dit project direct na de jaarwisseling opgepakt.

Informatiebijeenkomst

Wethouder Feller - in mijn gesprek in het gemeentehuis samen met zijn beleidsambtenaar Verkeer en Vervoer, Casper Moerkerk - stelt dat nog voor de zomervakantie er een informatiebijeenkomst in Ouddorp wordt belegd over de uitvoeringswerken tweede deel VCP. De gemeente komt met een concept voorstel. Met suggesties en mogelijkheden. Er is alle ruimte om daarop niet alleen te reageren, maar ook kenbaar te maken als men details anders ziet of wenst dat ingevuld worden. Wat wil men? Bijvoorbeeld drempels. Zo ja, waar? Andere beperkende maatregelen. Dat alles moet wel passen in de richtlijnen omtrent veiligheid. Wat betreft de derde fase in dit VCP gaat het om de herinrichting van de Koolweg (uitvoering tussen 2020 en 2022). Het biedt dan tussentijd gelegenheid de resultaten van fase 1 en 2 te monitoren. Wellicht is een bijstelling op onderdeel dan te bespreken.

Parkeerverwijzing

Behalve de komende inrichting van de fietsstraten, zal ook een duidelijke verwijzing voor de automobilist naar de centrale parkeerlocaties rond en bij de Ouddorpse dorpskern worden aangebracht. De verwijzing wordt met bebording (met groot lettertype) als 'P-route Centrum' aangegeven. Vanaf de rotonde Bredeweg (komend vanaf de rijksweg N57) en vanaf de Hofdijksweg wordt men naar respectievelijk de Goudsmiene en naar Dorpstienden (Noord en Zuid) geleid.

Overleg over Ring

En bij het vele werk aan de winkel bij dit VCP behoren nog twee belangrijke stappen. Dat is de herinrichting van het deel van de Hofdijksweg tussen rotonde Hogepad en Oosterweg. Dat kan uitmonden in een 50 km-traject, met aan weerszijden van de weg een gescheiden fietsstrook. In 2020 wordt hiertoe een onderzoek naar haalbaarheid gestart. Verder komt er nog voor deze zomervakantie overleg met de BIZ Ouddorp en ook met Dorpsraad en bewoners over de wensen hoe om te gaan met het al dan niet afsluiten van een deel, delen of geheel van de Ring voor het autoverkeer. (Het betreft de straten Hoenderdijk, Weststraat, Raadhuisstraat en Boompjes). Een onderwerp dat, al dan niet met gevolgen voor functie en rijrichting in de Achterweg, al eerder in gesprekken op tafel lag. Mogelijk kan dat dit keer tot afspraken leiden.

Pak de fiets

Wethouder Feller hoopt op een positieve insteek in de aanloop naar de uitvoeringsprojecten in het VCP. Het gaat om veiligheid. Om een betere bereikbaarheid. Een geleiding van verkeersstromen en niet in de laatste plaats om het stimuleren van het gebruik van de fiets. Dat geldt niet alleen voor de recreanten. Ook voor de eigen inwoners.

Ontwikkeling Vrijheidsweg, oversteek naar het Noorderstrand.
Visualisatie van het viaduct over de Vrijheidsweg. Bron: Gemeente Goeree-Overflakkee.