Oogcafé: plaats van ontmoeting voor blinden en slechtzienden

MIDDELHARNIS – Het Oogcafé voorziet in een behoefte. Die conclusie is te trekken, nadat dit initiatief van de Oogvereniging Nederland in september in het Wijkcentrum te Middelharnis van start is gegaan en dus ruim een halfjaar draait. De tweewekelijkse bijeenkomsten trekken steeds ongeveer twintig eilanders met een visuele handicap.

Tekst: Kees van Rixoort

De Oogvereniging Nederland is de patiëntenvereniging voor mensen met een oogaandoening. Dat zijn er in ons land circa 350.000, wat neerkomt op ruim 2 procent van de bevolking. Als we dit percentage loslaten op het inwonertal van Goeree-Overflakkee, dan zou het om ongeveer duizend mensen gaan. Mensen met een zicht van 30 procent of minder.

De patiëntenvereniging heeft twee doelen. Ten eerste belangenbehartiging voor mensen met slecht of geen zicht. "We vragen bijvoorbeeld aandacht voor de wachttijden bij de oogarts en de vergoedingen", zegt Rik Wouters, voorzitter van de afdeling Zuid-Holland van de Oogvereniging Nederland, die vorige week een bezoek bracht aan het Oogcafé in Middelharnis.

Blijven meedoen

Het tweede doel van de vereniging is het bevorderen van de participatie. Wouters: "Als de oogarts niets meer kan doen, gaan het leven toch gewoon door. Hoe kom je dan van A naar B? Waar kun je sporten? Hoe bak je een biefstuk als je slecht ziet? Hoe kun je blijven meedoen?" Bij participatie komen verschillende aspecten aan bod. Behalve mobiliteit, dat op het uitgestrekte eiland Goeree-Overflakkee problematisch kan zijn, zijn dat aspecten als zorg en ondersteuning thuis en vaardigheden op de computer en de smartphone.

Ook lotgenotencontact is een aspect dat de Oogvereniging Nederland belangrijk vindt. Om dit vorm te geven in de nabijheid van de patiënten zijn Oogcafés opgezet. Er zijn er al meer dan vijftig in Nederland. Het Oogcafé in Middelharnis is een van de meest recente toevoegingen aan deze 'caféketen'. Leo Wessel is de coördinator op Goeree-Overflakkee.

Netwerken en connecties

Het Oogcafé is eens in de twee weken in het Wijkcentrum aan de Doetinchemsestraat. De ene keer in de ochtend, de anderen keer in de middag. Rik Wouters: "Tijdens de bijeenkomsten hebben de bezoekers het over een thema. Vandaag is het onderwerp revalidatie. Er is in vorige cafés gesproken over bijvoorbeeld dansen en sporten. Als er iemand van het Gehandicaptenplatform is, kun je bespreken waar je tegenaan loopt. Letterlijk en figuurlijk. Het is de bedoeling om gevarieerde thema's aan bod te laten komen. Daarnaast is het Oogcafé een plaats van ontmoeting. Van netwerken en connecties."

Volgens Rik Wouters is het Oogcafé in Middelharnis een initiatief dat heel goed van de grond is gekomen. Elke twee weken ongeveer twintig bezoekers, dat noemt hij zonder meer goed. Het café is in principe bedoeld voor leden van de Oogvereniging Nederland. Niet-leden kunnen gerust eens aanschuiven in het Wijkcentrum. "Voor het geld hoef je het niet te laten" zegt de voorzitter van de afdeling Zuid-Holland, "het lidmaatschap van de vereniging kost 30 euro per jaar." Wie het Oogcafé in Middelharnis eens wil bezoeken, kan contact leggen via zuidholland@oogvereniging.nl.