Afbeelding
Foto:

RGO pakt de prijzen op regionale WON-manifestatie

MIDDELHARNIS - De RGO nam dit jaar met 5 teams uit diverse leerjaren (vanaf klas 1 tot aan klas 6) deel aan de regionale finale van de WON-onderzoekswedstrijden (=wetenschapsoriëntatie) op de TU Delft.

Tijdens de regionale finale streden 6 scholen uit de regio Randstad tegen elkaar. Dat waren: Segbroek College/Den Haag, Ashram College/Alphen a.d. Rijn, Melanchthon/Bergschenhoek, Ring van Putten/ Spijkenisse en de RGO Middelharnis. De RGO won in 4 leerjaren en vertegenwoordigt de regio Randstad op de landelijke WON-wedstrijden op 25 september in Amsterdam.

Docent Tanja Margan is samen met een andere collega's een van de drijvende krachten achter de WON-activiteiten op de RGO. "Vorig jaar had de RGO voor het eerst een plekje in de landelijke finale veroverd met leerjaar 3 en 4. De WON-commissie van de RGO heeft goed geluisterd naar de feedback van de jury en heeft de invulling van de jaarlijkse WON-driedaagse aangepast, uitgebreid en verbeterd. Dit heeft dus duidelijk zijn vruchten afgeworpen, want onze school won dit jaar in maar liefst 4 leerjaren. Het overall-juryrapport luidde: goed afgebakende onderzoeksvragen, duidelijk omschreven methodologie en onderzoeksresultaten getoond in prachtige presentaties." Een hoop positieve bewoordingen, maar dat mag ook wel, volgens Margan.


Student-assistenten uit 5 vwo

Deelname aan de regionale voorrondes kosten veel tijd en energie. Dit jaar waren het voor 't eerst niet alleen docenten, maar ook leerlingen uit de bovenbouw die de deelnemende teams begeleidden en ondersteunden bij de voorbereidingen.
Margan vertelt: "De leerlingen zijn vanaf januari aan de slag gegaan met hun onderzoeksvoorstellen onder het toeziend oog van onze WON-docenten en de student-assistenten uit vwo 5. Deze student-assistenten hebben de leerlingen geholpen met het opzetten van experimenten en het verwerken van de onderzoeksresultaten. Zij maakten afspraken met de leerlingen en hielden hun voortgang bij. Wanneer leerlingen de boel lieten versloffen, gingen zij er achteraan dat afspraken nagekomen moesten worden. Hier schrijven zij zelf ook nog een reflectie over. Dus voor de student-assistenten was dit zeker ook een leerzaam proces in de voorbereiding op hun profielwerkstuk", legt Tanja Margan uit.

Winnende RGO'ers

De winnende deelnemers van de RGO waren:
Leerjaar 1: Sven, Timo, Ralph en Wouter (De invloed van Cola en Cola Zero op de bloeddruk van jongens tussen de 12 en 14 jaar)
Leerjaar 2: Robin, Simon, Thomas en Jasper (Op welke grond groeien muntplantjes het best?)
Leerjaar 3: Bastian en Thijmen (Welk gras kan er op Mars groeien?)
Leerjaar 4: Femke, Robert, Thijs en Sammy (Hoe vergroten we de interesse van jongeren voor de natuur op Flakkee?)
Nieuw dit jaar was de PWS-wedstrijd voor vwo 6. Voor de RGO nam Sjoerd Holewijn het op tegen twee groepen van het Segbroek College. Sjoerd kreeg een eervolle derde plaats toebedeeld. De hoofdprijs was dit jaar het schrijven van een (pseudo-)wetenschappelijk artikel o.l.v. Dr. Barry Fitzgerald, die dit daarna zal publiceren in zijn wetenschappelijk tijdschrift.
De winnaars zullen nu op woensdag 25 september in de Openbare Bibliotheek in Amsterdam gaan strijden tegen de winnaars uit de andere WON-regio's.

Wat is WON?

Sinds 2015 is de RGO geaccrediteerd WON-school. WON staat voor Wetenschapsoriëntatie Nederland. De RGO is één van de 50 Nederlandse scholen met een vwo-afdeling die lid zijn van de WON-organisatie.
WON is een programma dat wetenschapsvorming bij jongeren in het vwo stimuleert. Nieuwsgierigheid en verWONdering staan centraal. Het motto luidt dan ook: 'onderzoekend leren en leren onderzoeken.' Een aantal universiteiten werken samen met de WON, waaronder de universiteiten van Leiden, Utrecht, Nijmegen, Amsterdam, Eindhoven en Groningen, als ook de universiteit van Antwerpen.
Doel is dat leerlingen een voorsprong hebben op het moment dat zij naar de universiteit gaan. Maar ook dat zij leren om actief vragen te stellen, een kritische en nieuwsgierige houding aannemen, zelf op zoek gaan naar informatie, probleemoplossend werken, creatieve en nieuwe aanpakken bedenken en goed leren samenwerken.

WON op de RGO
Sinds twee jaar wordt de WON op de RGO in de vorm van projectdagen vormgegeven. Gedurende drie dagen wordt de onderbouw vwo ondergedompeld in de beginselen van het doen van onderzoek. Deze dagen worden aansprekend geopend met iemand die iets met wetenschap doet. Zo heeft de RGO in de afgelopen jaren Galileo-presentatrice Anna Gimbrere en de Mindfuck-show van Jochem Nooijen (ook bekend als Barteljaap uit de serie Rundfunk) op bezoek gehad.
Tijdens de projectdagen krijgen de leerlingen college van WON-docenten; over hoofd- en deelvragen, hoe je een hypothese formuleert en een plan van aanpak maakt. Daarna schrijven ze een onderzoeksvoorstel. De docenten leveren het raamwerk en leerlingen schrijven zelf de invulling.