Geen verder uitstel pulsontheffingen

Er komt geen verder uitstel van de pulsontheffingen en ook geen transitiefonds voor de getroffen pulsvissers. Dat zeiden afgevaardigden van het ministerie en minister Schouten tijdens een bijeenkomst voor pulsvissers in Nootdorp. Minister Schouten drong niettemin aan om met elkaar sterk te staan.

Door Jaap Ruizeveld

"Jullie zijn allemaal vissersmannen en jullie weten dat je het met elkaar moet doen. Ook als de golven hoog zijn. Laten we elkaar daarom op dit moment vasthouden, ook als je misschien in een vervelendere situatie zit dan je buurman", aldus minister Schouten. De minister wil de pulsvissers niet laten zitten en actief motiveren om met innovatie aan de slag te blijven en daarvoor naar draagvlak te blijven zoeken binnen Europa. Tijdens de bijeenkomst in Nootdorp, waarvoor de pulsvissers waren uitgenodigd, liepen de emoties hoog op. Toch dankten de pulsvissers de minister voor haar inzet en was er een positief op dit dossier. "U heeft uw best gedaan en we kunnen u hier niet de schuld van geven".

Procedure

Het ministerie van LNV is net als de Nederlandse visserijsector verbolgen over het feit dat een wetenschappelijk bewezen innovatie zonder gĂȘne genegeerd wordt in Europa. Politieke argumenten hebben de pulsvisserij de das om gedaan, de wetenschappelijke onderbouwing van het meest innovatieve vistuig van Europa is van ondergeschikt belang. Daarom wil het ministerie het verbod op pulsvisserij aanvechten bij het Europees Hof van Justitie. Dit zal op korte termijn nog geen resultaat geven, een procedure tegen het Europese Hof van Justitie kan jaren in beslag nemen. Na de inwerkingtreding van de technische maatregelenverordening (datum is nog niet bekend), krijgen alle lidstaten de mogelijkheid om pulsvisserij toe te staan of te verbieden in hun 12-mijlszone. Het is nog onbekend hoe de lidstaten waar Nederlandse vissers afhankelijk van zijn, deze nieuwe wetgeving gaan inkleden.