Afbeelding
Foto:

Expositie 'gekleurde etsen' van Anneke Somsen

SOMMELSDIJK - Een expositie van Anneke Somsen in de Remonstrantse kerk aan de Voorstraat 35 te Sommelsdijk van 1 mei t/m 26 juni 2019.

Van jongs af aan heeft kleur Anneke Visser-Somsen, geboren te Kampen, aangetrokken. Zij zette kleuren naast elkaar om het effect te zien van samenspel van kleur en om te ervaren hoe een kleur verandert door een kleur ernaast. Daarbij gebruikt zij bij een ets die bepaalde kleur, die het gevoel kan weergeven dat voor haar bij de voorstelling hoort. Na het volgen van verschillende cursussen in de aquarel- en olieverftechnieken leerde zij etsen bij Peter Jansen in Zierikzee en ging een lang gekoesterde wens in vervulling. Bij de etstechniek voelt zij zich thuis. Aansluitend volgde zij etslessen bij de Vrije Academie in Rotterdam onder begeleiding van Lydia Oerlemans.

Anneke aan het woord over: Hoe ontstaat een ets?
De techniek die ik gebruik is aangepast aan wat ik wil laten zien. Ik werk op zinkplaten, die worden eerst gevijld en geschuurd, dan wordt de voorkant van de plaat afgedekt met lak en het ontwerp wordt met carbonpapier in spiegelbeeld opgebracht op de plaat, waarna de tekening met de etsnaald wordt ingekrast. De achterkant krijgt nu een laklaag en de plaat gaat in een zuurbad. In de getekende lijnen ontstaan groeven door het zuur. Daarna kan de plaat schoongemaakt worden, ingeïnkt en afgedrukt worden. Dit is de meest eenvoudige vorm: een lijnets.
Ik werk echter veel met aquatint d.w.z. hars wordt op de plaat gestrooid en opgebrand en daarna gaat de plaat nog verscheidene keren in het zuur. Vlakken van licht en donker zijn zo te realiseren.
De kleuren ontstaan door de etsplaat te bewerken met gekleurde inkt en vervolgens af te drukken op de etspers met speciaal papier. Het is een langdurig proces en ik zie pas hoe de ets geworden is nadat de plaat is afgedrukt.
U bent van harte welkom bij deze expositie na de kerkdienst op zondag (vanaf 11.00 uur tot ongeveer 12.00 uur), op verzoek (even aanbellen bij de fam. Schrier die boven de kerk woont) en elke woensdagochtend van 10.00-12.00 uur.
Tijdens de KUNSTKIJK zijn er aangepaste openingstijden.