Afbeelding
Foto:

Kunstverkoopdagen Exoduskerk

SOMMELSDIJK - 'Een kleine sensatie' noemt Bert Voorberg van het organiserend team van de Exodus-kunstverkoopdagen 2019 de ontdekking van twee originele Van Meegeren's.

"Dat bij onze oproep om voor de kunstverkoopdagen eens een mooi object te schenken en dan deze twee kunstwerken te krijgen, is fantastisch".
De schilderijen zijn pastels met krijt uit de vroegere periode van de schilder Van Meegeren. Hij heeft er een aantal van gemaakt. De kunstwerken hebben een Bijbelse voorstelling. Pastels zijn kleurrijke schilderstukken op papier of karton. De composities zijn fraai van opzet en krachtig verbeeld. Beide zijn door de schilder gesigneerd.
Om er zeker van te zijn dat ze "echt" zijn, hebben de schilderijen de afgelopen maand een uitstapje gemaakt naar Utrecht, waar zij door een kunsthistorica zijn onderzocht.
"Onmiskenbaar Van Meegeren", was haar oordeel.
Daarnaast zijn ze in topconditie. Geen verkleuringen. Niet door vocht aangetast.
Slechts een kleine verkleuring in het passe partout.

De Exoduskerk kreeg de kunstwerken door schenking in bezit en de kunstwerken zullen ter veiling aangeboden worden tijdens de kunstverkoopdagen op 10 en 11 mei 2019 in de Exoduskerk aan de Dorpsweg in Sommelsdijk.
Hendricus Antonius van Meegeren (Deventer 1889 - Amsterdam 1947) was een Nederlandse kunstschilder en kunstvervalser. Zijn beroemdste vervalsingingen waren b.v. werken van Vermeer.

Het is de moeite waard deze "pastels" te komen bekijken tijdens de twee verkoopdagen van de Exoduskerk, Dorpsweg 97a in Sommelsdijk. Rond 16.00 uur zaterdagmiddag eindigt het tijdslot en wordt duidelijk of de schilderijen de "reserveprijs" (minimumprijs) hebben overschreden. De organisatoren hopen natuurlijk dat dit gaat gebeuren en dat er veel verzamelaars of kunstkenners op af komen.

Een grondighe ontdeckinghe

Een bijzonder theologisch boek uit 1621 zal ook ter verkoop aangeboden worden tijdens de kunstverkoopdagen. "Een Grondighe ontdeckinghe ofte duydelijcke uytlegginghe, met een Logicale ontknoopinghe, over de gantsche Openbaringe Johannis des Apostels".
De schrijver van dit boekwerk is Thomas Brightman (1562-1607). Hij was een puriteinse Engelse geestelijke en bijbels commentator. Zijn exegese van het boek Openbaring werd postuum gepubliceerd in 1621 en bleek van groot belang.
Het boek werd in Amstelredam door J.E. Cloppenburgh, boeckverkooper uitgegeven. Een schitterend boek voor verzamelaars van religieus antiquariaat dat in redelijk goede staat verkeerd.
Nog een bijzonder object is een sierkussentje van zijde en met paardenhaar opgevuld.
Het komt uit een nalatenschap en is afkomstig van één van de eilanden in onze delta.
Dit rechthoekige kussentje zou een zgn. "sweethaert-pincushion" kunnen zijn. Deze rijk versierde kussentjes werden door vrouwen en meisjes meegegeven aan soldaten en zeelieden. Het was een trend in de 18-en 19e eeuw en wellicht overgenomen door Hollandse en Zeeuwse zeelieden. Ook is bekend dat dergelijke kussentjes gebruikt werden bij een huwelijksinzegening.
Het kussentje dat geschonken is aan de Exoduskerk heeft een mooi embroicery bewerkt kroontje en is met meerdere jaartallen versierd . Er zijn overal kleine speldengaatjes te zien. Het team van de kunstverkoopdagen heeft de functie van het bijzondere voorwerp nog niet kunnen achterhalen.

Kunstverkoopdagen Exoduskerk: vrijdag 10 mei van 11.00 tot 21.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur. Dorpsweg 97a Sommelsdijk. Voor meer informatie: Bert Voorberg, bertvoorberg31@gmail.com.

Afbeelding