Afbeelding
Foto:

Waar mensen met kanker en hun naasten zich welkom weten
Inloophuis De Boei biedt op Open Dag 11 mei gastvrije inkijk in haar ontmoetingslocatie

GOEREE-OVERFLAKKEE - De werkgroep Open Dag, Yonne Mous, Elly Hagens en Titania Poort staan er, samen met de gastvrouwen, uitnodigend klaar voor. Zaterdag 11 mei wordt in de locatie De Overkant aan de Dijkstelweg 33 in Ouddorp de Open Dag gehouden van het Inloophuis De Boei Goeree-Overflakkee. Vanaf 10.30 tot 15.00 uur is een ieder van harte welkom. De officiële opening volgt om 11.00 uur door wethouder Bruggeman (Sociaal Domein, Welzijn, Cultuur en Leefbaarheid).

Door Jaap Ruizeveld

Aansluitend hebben de bezoekers/belangstellenden de mogelijkheid om kennis te maken met - en vragen te stellen over - deze unieke ontmoetingsplek voor mensen die leven met kanker en hun naasten. Er is een informatiemarkt en een verloting. Er zijn optredens van Sing it Sisters en van Clémentine Volker. Bezoekers kunnen in de tuin een snack kopen, terwijl De Boei zorgdraagt voor kleine hapjes en drankjes. Er is een markt ingericht met informatie over het Oncologie Netwerk, over massage, voeding plus, lingerie, Breicafé Steekje Los, de Stoma vereniging, In je Element en van Haarstyling Hélene. Wat is er mogelijk en waarmee kan men geholpen worden. Er is parkeergelegenheid in de directe omgeving van de locatie De Overkant.

Privacy

Het Inloophuis De Boei Goeree-Overflakkee in Ouddorp biedt al vele jaren een veilige plaats, waar lotgenoten zichzelf kunnen zijn. Waar zij informatie over kanker kunnen vinden en waar zij creatief bezig kunnen zijn en lezingen en cursussen kunnen volgen. Coördinator Yonne Mous zegt: "Sleutelfiguren daarbij zijn de vrijwilligers die als gastvrouw/gastheer fungeren, met als uitgangspunt dat de bezoekers niet als patiënt, maar als gast gezien worden. Dat zij niet met medelijden, maar met medeleven tegemoet getreden worden. Bij onze vrijwilligers staat een luisterend oor voorop. Zij vangen signalen op. Haken daar naar vermogen en mogelijkheden op in of geven die informatie door aan de coördinatoren. De privacy van onze gasten is daarbij volledig gewaarborgd".

Draaglijker

De coördinatrice stelt: "Wie kanker krijgt, ziet zijn wereld en toekomstbeeld veranderen. Het gezin, werk, vrienden en hobby's. Zekerheden wankelen. Verdriet en pijn doen hun intrede. Je bent niet meer zorgeloos. Het lichaam laat je in de steek en je hebt niet alles meer onder controle. Eerste prioriteit is vaak de behandeling en het overleven. Daarna kan het zijn, dat er een periode van grote onzekerheid volgt waarin angsten een rol spelen en een isolement dreigt. Bij Stichting Inloophuis De Boei Goeree-Overflakkee kunnen (ex)kankerpatiënten en hun naaste familieleden al sinds 2005 terecht voor ontspannen activiteiten, informatie, of zomaar voor een kopje koffie. Wij zetten ons in om ondersteuning te bieden. Dit alles zonder barrière. Zonder drempel. Het is geen therapie. Onze gasten geven aan wat zij willen, waar zij behoefte aan hebben. Een samenzijn, een contact met mensen die in dezelfde situatie verkeren. Het neemt de problemen niet weg, maar maakt het leven - zo hopen wij - wel draaglijker," zegt Yonne Mous, die samen met Marjanne Fleuren coördinator is.

Haal-en brengservice                                                                                                                

"Wij beseffen dat er, gelet op de grote afstanden op ons eiland, wellicht een vervoersprobleem zou kunnen zijn om naar onze inloopdagen (de tweede en vierde dinsdag van de maand steeds van 10.00-16.00 uur) te komen. Dat behoeft echter geen zorgpunt te zijn. Indien onze gast niet zelfstandig of niet met hulp van anderen naar het Inloophuis kan komen, dan zet De Boei zich in voor een haal- en brengservice. Als men tijdig een signaal geeft, uiterlijk 12.00 uur op de maandag vóór de Inloopdag, dan lukt het ons via een vrijwilliger (chauffeur) onze gast(en) op het eiland thuis op te halen en ook later die dag terug te brengen. Wij - Inloophuis De Boei - nodigen mensen die leven met kanker en hun naasten van harte uit om samen met lotgenoten bij ons creatief bezig te kunnen zijn. Een moment van afleiding in een ontspannen sfeer. Dat niet alleen. Ook voor een of meerdere excursies per seizoen proberen wij zorg te dragen. Samen wordt nagedacht over programma-invullingen. Spreek onze gastvrouwen rustig aan met een suggestie of een voorstel. En laat er geen onduidelijkheid over bestaan, zegt Yonne Mous, iedereen die tot de doelgroep behoort is zeer welkom. Ongeacht levensovertuiging. Mocht men vragen en/of opmerkingen hebben over deze service, neem dan gerust contact met de coördinatoren op via het e-mailadres of telefoonnummer 06-22111572.

Stichting en bestuur

Nog iets meer informatie over de stichting Inloophuis De Boei Goeree-Overflakkee. Zowel de coördinatoren als de vrijwilligers volgen voor hun activiteiten professionele cursussen. Het beleid wordt vormgegeven door een bestuur (ook vrijwilligers) op afstand. Het bestuur telt 6 leden: Jane van Dongen (voorzitter), Ruud Kraaijeveld (secretaris) en Tonny Kastelein is penningmeester. Er zijn nog drie andere bestuursleden: Ria Lagendijk, Anke Roks en Joost van der Pol. In de visie en missie van de stichting staat dat er een ontmoetingsruimte wordt geboden aan de gasten om zichzelf te zijn en er worden voorwaarden geschapen om ieders eigenheid tot zijn recht te laten komen. De gastvrije ontvangst wordt vrijwel gratis aangeboden. Alleen voor speciale activiteiten wordt soms een bescheiden eigen bijdrage gevraagd. Het bestuur bewaakt de goede besteding van subsidies van overheden en bijdragen van sponsoren en particuliere donaties. Voor wat dit laatste betreft, is er de Stichting Vrienden van De Boei onder voorzitterschap van René van der Hul.
Info: www.deboeigo.nl, mailadres: info@deboeigo.nl.

Afbeelding
Afbeelding