Afbeelding
Foto:

Wim Harteveld legt voorzittershamer neer

OUDE-TONGE- Wie Wim Harteveld zegt, zegt Oranjevereniging en andersom. Maar liefst 29 jaar was Wim het gezicht van de Oranjevereniging in Oude-Tonge, waarvan 25 als voorzitter. Dit jaar wordt zijn laatste. "Het wordt tijd voor een jongere generatie", aldus de scheidend voorzitter. "Zijdelings blijft ik wel betrokken en ook blijf ik de herdenkingen voor mijn rekening nemen, maar verder treed ik terug. Ik heb echter het volste vertrouwen in het enthousiaste en gemotiveerde bestuur en in de grote groep vrijwilligers, die er is, dus ik laat alles met een goed gevoel achter.

Tekst en foto: Mirjam Terhoeve

Niet alleen Wim stopt, ook echtgenote Laura, die net zo lang vele hand- en spandiensten verleende, trekt zich terug. "In 1990 kwam onze zoon Wouter thuis uit school met een briefje waarmee ouders werden gevraagd voor hulp bij de Oranjevereniging", vertelt Wim. "Aangezien wij beiden, zoiets wel leuk vonden, hebben we ons aangesloten. Freek van der Kade was de voorzitter en verder was de groep niet zo groot en moesten we ons redden met beperkte financiƫle middelen. De Koninginnedag werd gehouden aan de Dabbestraat met 's ochtends spelletjes voor de kinderen en 's middags een zeskamp. Er stond een klein kraampje waar wat consumpties werden verkocht. Geleidelijk veranderde dat. Er werden huizen gebouwd en dus moesten we verkassen naar de Kaai. Bij slecht weer was er echter weinig animo, dus zo ontstond het idee van de tent. De spelletjes en zeskamp bleven en aan het begin van de avond was er een wandelspeurtocht. Omdat we geen avondprogramma hadden liep de tent daarna weer leeg. Dus toen hebben we Ab van der Valk ingeschakeld voor een playbackshow, gevolgd door dansmuziek. Dat veranderde de zaak. Van heinde en ver kwam men naar Oude-Tonge. We hebben meegemaakt, dat er 1000 mensen in de tent waren. Dat was zweten hoor. Dan was je heel erg blij, als de avond voorbij was en er geen gekke dingen waren gebeurd."

Structuur en gezelligheid

In 1994 nam Wim de voorzittershamer over en moest hij zelf de kar gaan trekken. "Gelukkig niet alleen", vervolgt hij. "Op een gegeven moment kwam een aantal jonge vrouwen de groep versterken en die brachten ook hun mannen mee, die als werkploeg, wilde fungeren. Dat schiep mogelijkheden. Vele handen maken immers licht werk en dus konden we veel meer gaan organiseren. In het begin deed iedereen maar wat, dus ik heb geprobeerd om er wat meer structuur en gezelligheid in te brengen, dat werkte en de vereniging groeide uit tot wat het tot op heden is. Een goed georganiseerde club, die betrokken is bij tal van activiteiten. Zo zijn we, eerst samen met de honkbalvereniging The Islanders, de avondvierdaagse gaan organiseren en later ook de lampionnenoptocht tijdens de verjaardag van Prinses Beatrix. Ook hielpen we bij de Sinterklaasintocht en de wielerronde".

Veranderingen

Toch is er in de loop der jaren veel veranderd weet Wim. "We kregen te maken met een behoorlijke papierwinkel. Vergunningen, subsidies, (brand)veiligheid en de drankwet. Na de herindeling van de gemeente werd er voortaan in ieder dorp een dodenherdenking gehouden. Ook dat pakten we op, naast de watersnoodherdenking, die we al organiseerden. Op het gebied van de activiteiten is er eveneens veel veranderd. Voorheen kwamen alle schoolkinderen naar de spelletjesochtend, maar sinds de Koningsdag in de vakantie valt is dat een stuk minder. Ook de komst van de koningsspelen op de scholen draagt bij aan minder animo voor onze spelletjes. Dat vind ik oprecht erg jammer. Verder moeten we steeds meer concurreren met andere plaatsen. De zeskamp was altijd bedoeld voor de tieners, maar die trekken naar elders, dus moet je wat anders verzinnen. Desondanks lukte het ons ieder jaar weer om een mooi programma neer te zetten voor jong en oud en kunnen we rekenen op heel veel steun vanuit het dorp".

Mooi programma

Penningmeester Karin de Waal onderschrijft de woorden van Wim. "Ook dit jaar hebben we weer een mooi programma. Natuurlijk vinden we het erg jammer dat Wim stopt, maar we mogen gelukkig nog bij hem langs om advies en hij blijft als vrijwilliger betrokken. Zoals gezegd, hebben we nog steeds een enthousiast bestuur van mensen, die er allemaal 100% voor gaan. Wie de nieuwe voorzitter wordt is nog niet bekend. Voorlopig zijn de taken van Wim onder de overige leden verdeeld. Het zijn er zoveel, dat is bijna niet te doen voor iemand alleen. We hebben dan ook grote bewondering voor zijn inzet in al die jaren".
Vier jaar geleden werd Wim, bij zijn zilveren jubileum, benoemd tot lid in de orde van Oranje Nassau. Ook kreeg hij zijn eigen boom en plein in het dorp. "Dat was een enorme verrassing en heeft me enorm ontroerd", zegt hij tot slot. "Alle jaren heb ik me met veel plezier ingezet voor het dorp en als mensen je dan op deze manier bedanken, dat is geweldig. Dat was echt een hoogtepunt in al mijn jaren bij de Oranjevereniging. Ik hoop dan ook van harte, dat iedereen onze vereniging wil blijven ondersteunen, zoals men dat altijd heeft gedaan, met of zonder mijn aanwezigheid".