Vragen over woonzorgcentrum in woonwijk

GOEREE-OVERFLAKKEE – De raadsfractie ChristenUnie, indiener Mariëlle van den Berg, heeft in schriftelijke vragen aan het college grote ongerustheid uitgesproken over de verkeersveiligheid van schoolkinderen, de onvoldoende parkeerfaciliteiten en het verdwijnen van een speelveld voor de jeugd. Dit alles in de kern Dirksland rond de bouwontwikkeling van het nieuwe woon-zorgcomplex Essenlaan / Forsythia.

Door Jaap Ruizeveld

Concreet en iets inhoudelijk verder uitgebreid zijn de vragen op welke wijze het college de verkeersveiligheid voor de schoolkinderen kan waarborgen met de komst van veel extra verkeer in de nabijheid van basisschool Prins Maurits. Hoe kan er voldoende parkeergelegenheid worden aangelegd voor personeel, bezoekers en (buurt) bewoners van het woon-zorgcomplex en welk alternatief is er voor de jeugd voor een goed bereikbare buiten speelactiviteit als bij de bouw het huidige veld niet meer beschikbaar zal zijn.

Volgens de CU hebben burgers / buurtbewoners, ouders van leerlingen en andere betrokkenen in de wijk hun zorgen kenbaar gemaakt en de fractie vindt dat deze zorgen serieus moeten worden opgepakt. Het woon-zorgcentrum is gepland in een woonwijk, naast een school. De straatjes rond het complex zijn redelijk smal en lijken niet berekend op veel (groot) verkeer. Bij het complex moeten vrachtwagens regelmatig laden en lossen. Personeel, bezoekers (familie en vrienden) en zorgverleners (huisartsen, fysiotherapeuten, diëtisten enz.) zullen met de auto naar het gebouw komen. Dit alles geeft veel verkeersdrukte en neemt nog meer toe tijdens het starten en uitgaan van de scholen (de Prins Mauritsschool en de Inktvis).

Speelveld en het parkeren

Buurtbewoners zijn bezorgd dat er te weinig parkeerplaatsen zullen zijn waardoor zij niet meer bij hun huis kunnen parkeren, maar elders in de wijk een plekje moeten zoeken. Dit is niet wenselijk omdat er ook in de rest van de wijk geen parkeerruimte-overschot is. Tenslotte wordt gewezen op het verdwijnen van het speelveld. Het aantal speelplekjes in de wijk is al onder de maat geeft de CU aan in haar vragen aan het college. In een gemeente waar wij ons inzetten om de jeugd gezond te laten opgroeien is het vreemd dat buitenspeelruimte een ondergeschoven item lijkt, stelt Mariëlle v.d.Berg.