Het Ei is gelegd…

Het Ei is gelegd. En wel bij de Marinahaven in Stellendam, vlakbij het natuurreservaat De Scheelhoek. Ik heb al vele vergelijkingen voorbij horen komen afgelopen weekend. Van 'reuzenkiwi van Zespri' tot een Afrikaanse hut tot het 'lijkt wel of ik in Blijdorp ben'. Je kunt vinden wat je wilt. De oorsprong is toch echt iets Nederlands, iets wat zijn oorsprong in de Zuidwestelijke delta vindt. En dat is geen fruitsoort uit Nieuw-Zeeland of een giraffenverblijf in de dierentuin.
Afgelopen weekend draaide ik samen met collega's van Natuurmonumenten, ARK Natuurontwikkeling, Vogelbescherming, WNF, Staatsbosbeheer en Sportvisserij Nederland sneak previews voor belangstellenden uit de buurt. Ook waren de architecten van het observatorium erbij en kenners van de kijker in het Ei. Dankzij de goede zorgen van restaurant Loef, konden wij als gidsen, maar ook de deelnemers de ijzige kou trotseren.
Hoewel de meeste bezoekers afkomstig waren van de 'eilanden', zaten er ook enkele 'overlanders' bij. Iedereen reageerde even enthousiast op ons verhaal, het nieuwe wandelpad, het ontwerp, het observatorium én het zicht op het weidse Haringvliet, de Scheelhoekeilanden en de vogels die daar zichtbaar waren.
En juist die natuur zorgde voor het spektakel. Meerdere malen zorgde de zeearend voor de 'ohhh's' en 'ahhhh's'. Geweldig om te zien dat deze vliegende deur zich niets aantrekt van het nieuwe observatorium en hier gewoon op zoek gaat naar een lekker hapje. Maar met op de achtergrond het geluid van de cetti's zanger en tjif tjaf en in het Ei zicht op tureluurs, lepelaars, bergeenden, krakeenden en middelste zaagbekken, was het een waar schouwspel.
Na een tijd van plannen smeden, tekeningen maken, overleggen kon er vorig jaar gebouwd worden. Voor de aannemer geen eenvoudige klus. Ga er maar eens aan staan, van 400 houten onderdelen een reuzenei in elkaar puzzelen. Het proces er naar toe ging zeker niet zonder slag of stoot, maar het resultaat mag er zijn. Een plek waar iedereen kan genieten van al het moois dat het Haringvliet te bieden heeft.
Woensdag 17 april vindt de officiële opening plaats. Daarmee komt er ook een einde aan het project Droomfonds Haringvliet. Kennis, kracht en ervaring blijven we bundelen met de zes natuurorganisaties, ook zonder Droomfonds. Want we blijven de droom verder vormgeven… van een dynamisch Haringvliet voor de natuur en voor u als bezoeker. Wees welkom in het reuzenei van de grote stern. Niet in Blijdorp of in de savanne, maar gewoon dichtbij huis op Goeree-Overflakkee.

PS: De grote stern is een kustbroedvogel die met enkele duizenden paartjes broedt op de eilanden voor het natuurreservaat Scheelhoek aan het Haringvliet. Juist deze vogel stond symbool bij het ontwerp van nieuwe vogelobservatorium.