Subsidie voor gezamenlijk onderhoud van zandwallen

OUDDORP – In en rond Ouddorp, tot de Oostdijk en Goedereede-Havenhoofd toe, bevindt zich 34 strekkende kilometer zandwal. Het gaat in de eerste plaats om hoagtes uit de periode vanaf 1900. Het aantal schurvelingen, die stammen uit de middeleeuwen, is zeer gering. De schurvelingen en hoagtes of zandwallen zijn waardevolle landschapselementen. Om die zo goed mogelijk te behouden heeft de gemeente Goeree-Overflakkee, in samenwerking met de provincie Zuid-Holland, een subsidieregeling in het leven geroepen.

Door Kees van Rixoort

Om uitleg over die subsidieregeling te geven had de gemeente een informatiebijeenkomst belegd in zalencentrum Dorpstienden in Ouddorp. Deze bijeenkomst op 10 april trok zó veel mensen dat het zaaltje bijna te krap was. Er zijn nogal wat eigenaren van zandwallen in en rond het dorp…

Uit een recente inventarisatie blijkt dat er circa duizend hoagtes en schurvelingen zijn. "We hebben vanaf begin 2018 het hele gebied uitgekamd met vijftien vrijwilligers. Alle eigenaren zijn behulpzaam geweest bij de inventarisatie. Het is een hoop werk geweest", aldus Mathijs Witte, beleidsmedewerker cultuur en erfgoed van de gemeente Goeree-Overflakkee.

Nieuwe kaart

"De inventarisatie was nodig omdat we alleen verouderde kaarten hadden. Nu is er een nieuwe kaart en hebben we een actueel beeld van de ligging van de hoagtes en schurvelingen, hoe de begroeiing is, of er een greppel is, wat het grondgebruik is, hoe de staat van onderhoud is en of er verstoringen zijn, bijvoorbeeld met puin. Op basis van al deze gegevens kunnen we beleid ontwikkelen en mogelijk een gebiedsvisie opstellen. We willen deze landschapselementen graag behouden, benutten en versterken. Want wat is dit een mooi gebied! Dat moeten we koesteren."

De subsidieregeling voor het onderhoud van bestaande zandwallen is tijdelijk en geldt tot eind 2019. Er is 150.000 euro beschikbaar. De subsidie gaat naar eigenaren van hoagtes en schurvelingen die het onderhoud en herstel gezamenlijk aanpakken. Dit omdat de gemeente de gezamenlijke zorg voor het landschap wil stimuleren. Er is geen recht meer op individuele subsidie, zoals in het verleden. Ook voor het onderhoud van landschapselementen als hameeten, hooilandjes, greppels en elzenmeeten is subsidie beschikbaar.

Vier eigenaren of minder hebben recht op 25 procent van de kosten, met een maximum van 12.500 euro. Vijf tot acht eigenaren kunnen rekenen op 40 procent van de kosten, met een maximum van 25.000 euro. De grootste samenwerkingsverbanden, negen eigenaren of meer, kunnen ook de hoogste subsidie tegemoet zien: 55 procent, met een maximum van 50.000 euro. Naast particuliere eigenaren van zandwallen hebben ook bezitters als stichtingen, verenigingen en bedrijven recht op een financiële tegemoetkoming voor het onderhoud.

Toekomstbestendig

Wellicht is het de laatste keer dat eigenaren subsidie voor onderhoud kunnen aanvragen. "Deze subsidie is bedoeld om achterstanden weg te werken", zei wethouder Daan Markwat in het overvolle Dorpstienden-zaaltje. "We gaan zoeken naar een meer structurele vorm. Wat we willen bereiken is een toekomstbestendige situatie."

Wie meer wil weten over hoagtes, schurvelingen, hameeten et cetera, kan er in Museum Ouddorp van alles over vinden.