Burgemeester Ada Grootenboer met voorzitter Tiny Otten, bestuursleden
en leden van het eerste uur: mevrouw De Boer en de heer Kloppers.
Burgemeester Ada Grootenboer met voorzitter Tiny Otten, bestuursleden en leden van het eerste uur: mevrouw De Boer en de heer Kloppers. Foto:

Jubilerende Bridge Club Ouddorp zet in op versterking aantal leden

"Bridgen kan bijdragen aan het voorkomen van eenzaamheid"

STELLENDAM - Bestuur, leden en genodigden vierden zaterdag in restaurant Loef aan de Delta Haven in Stellendam het 45-jarig bestaan van Bridge Club Ouddorp. De actieve vereniging, onder leiding van voorzitter Tiny Otten, in het dagelijks bestuur terzijde gestaan door Hannie Zelhorst (secretaris) en Bep Warren (penningmeester) heeft zich in de loop der jaren stevig op de kaart gezet. Stimuleert deze denksport met vaste wekelijkse bijeenkomsten voor de leden (competitieronden en onderlinge wedstrijden). Op de maandagavond is het goed toeven in SRGO-centrum Oostdam in Goedereede. Thuisbasis van de bridgeclub.

Door Jaap Ruizeveld

En als je zaterdag op het jubileumfeest ook eilandelijk burgemeester Ada Grootenboer mag verwelkomen, dan kan je die score direct al trots invullen. De eerste burger kwam overigens niet alleen met een felicitatie en de aankondiging van een cadeautje. Zij brak enerzijds een lans voor de ledenwerving onder senioren, anderzijds om ook jongeren voor deze denksport enthousiast te maken. Bridge is goed voor sociale contacten en kan voor ouderen bijdragen aan het voorkomen van eenzaamheid.

Evenementen

De bridgeclub bruist van activiteit. Het jaar rond zijn er evenementen. Zoals een Paas-, Sinterklaas - en Kerstdrive. Zeker aantrekkelijk ook voor de recreanten in de vakantiemaanden wordt er (van 17 juni tot 29 juli) een Zomerbridge georganiseerd. Jaarlijks wordt nog een keer op een andere locatie (meestal op het eiland) gespeeld. Ter algemene informatie: het eiland telt naast Ouddorp nog drie andere bridgeclubs. (Oude-Tonge, Melissant en Menheersen).

Ambassadeur

De Ouddorpse bridgeclub heeft in Tiny Otten een goede ambassadeur. Zij vervult het voorzitterschap al 19 jaar (in twee periodes met een onderbreking in verband met werkzaamheden van echtgenoot Fred in het buitenland). Enthousiast vertelt zij over het reilen en zeilen van de vereniging. Gegevens uit het 'archief', de start van de club, komen op tafel. Eind 1973 sloegen vier personen de handen ineen met het plan een bridgeclub op te richten. Om de belangstelling te peilen werden er brieven verzonden, flyers rondgedeeld en advertenties geplaatst. Het leverde toen 12 aanmeldingen op.

Historie

Tiny toont een kopie van een brief van de secretaris uit die beginperiode. Dat was in de jaren '70 van de vorige eeuw. "Geachte dorpsgenoot", luidt de sprekende aanhef. "Er is in Oudorp een bloeiend verenigingsleven en zo is er ook een club die zich op de denksport 'Het Bridgen' heeft afgestemd. Kom eens een clubavond bijwonen". De oproep sloeg aan. Het ledental nam gestadig toe. Eerst naar 32 leden en vervolgens oplopend tot zelfs 84 leden in 2005. Er werd toen gespeeld in 3 lijnen. Leden van het allereerste uur, mevrouw De Boer en de heer Kloppers, waren beiden zaterdag op het jubileumfeest. Reden om hen - met bloemen en een leuke onderscheiding - even in de schijnwerper te zetten. Dat de clubliefde diep geworteld is, bleek uit het feit dat in de middaguren zelfs de 92-jarige mevrouw Pruiksma uit Veere nog overkwam.

Ledental

Die topper (84 leden) is na 2005 niet meer gehaald. Zoals bij heel veel clubs en verenigingen is het ledental ook bij de bridgeclub dalende. Dat vindt Tiny Otten heel jammer. Maar het clubbestuur gaat niet bij de pakken neerzitten en probeert stevig in te zetten op het enthousiast maken van personen voor het bridgen. "Het is een geweldige denksport, die je heel lang kan blijven beoefenen. Senioren verstevigen met het samenzijn hun sociale contacten", onderstreepte de voorzitter nog eens de woorden van de burgemeester. "Je hoort er bij. Kom samen naar de club. Blijf ook niet alleen thuiszitten. Onze onderlinge banden zijn stevig. Wij zijn een gezellige vriendenclub. Delen met elkaar lief en leed. Denksport is perfect voor het brein. Het stimuleert de hersenen. Wij spelen echt niet met het spreekwoordelijke mes op tafel. Wel houden wij ons uiteraard aan de regels van het bridgespel", zegt Tiny.

Informatie

Belangstelling voor Bridge Club Ouddorp: vraag informatie bij Tiny Otten: 06-52310727 of 0187-682424. De club heeft een eigen website en beschikt over het nieuwste wedstrijd uitrekensysteem. Bij voldoende aanmeldingen worden er bridgelessen voor starters aangeboden. De contributie voor leden is 65 euro per jaar.