Maak in ieder dorp een bloemenveld

Een goed begin is het halve werk. Niet dat er half werk is verricht, want de kinderen in Middelharnis en Ouddorp hebben hun best gedaan, zag ik in de krant. Er zijn namelijk twee veldjes uitgekozen waar schoolkinderen bloemen hebben mogen zaaien.

Stel je voor: zo'n veld met een variatie aan mooie bloemen, die als ze na een tijdje bloeien worden bevlogen door zoemende en fladderende insecten en vlinders. Een lust voor het oog en hoe meer hoe beter. Zeker nu deze fladderaars in hoog tempo in aantal afnemen. Gelukkig zijn er ook boeren die hun akkerranden met bloemen bezaaien, wat dan weer een gunstige bijkomstigheid biedt, door de insecten die er ongetwijfeld op de bloemen afkomen die ook op de plaagbeestjes van het gewas afkomen. Nu is er geen gewas met beestjes in de directe omgeving van waar de kinderen gezaaid hebben, maar je lokt er wel de vlinders mee. Daarom is het zo vreemd dat de Gemeente een dubbel beleid voert in hun groenonderhoud.

De tijd is weer aangebroken dat de grasvelden in de kernen gemaaid moeten worden, en zo hoort het ook. Stel je voor dat je je spelende kinderen niet terug kunt vinden als ze in het gras spelen. Dus moet je het regelmatig maaien. Is het u wel eens opgevallen dat het regelmatig maaien door de Gemeente om de twee weken gebeurt? Dat vind ik veel. Bij ons voor het huis komen ze dus veel. Soms met twee maaiers en één keer zelfs met drie stuks. Als het gras dan nog niet kort is weet ik het niet meer, want kort zal het wezen. Je kunt er ideaal op voetballen zonder dat je kluiten gras mee schopt. Een beetje kunstgrashoogte vind ik het. Het wordt nog net niet onder het maaiveld geknipt, want anders zou je een zandbak overhouden. Kinderen vinden dat ook wel prettig, maar de ouders weer niet zo. Bij wat vochtig weer zou je nog op het gras kunnen bivakkeren, maar bij een zandbak wordt het gauw modderig.

Bij dat constant kort maaien zit nog een nadeel: de opkomende bloempjes tussen het gras, zoals onder andere de madeliefjes en pinksterbloemen, krijgen bijna geen kans om te groeien voordat ze afgesneden worden, terwijl hier ook insecten en vlinders op af komen.

Twee veldjes op een oppervlakte van 422 km2 is eigenlijk toch wel erg weinig. Er zouden er veel meer moeten komen, zeker als je als Gemeente wil dat er meer bloemenbezoekers (insecten en vlinders) komen. Dan zou er in elke kern toch zeker een flink veld in een vergelijkbare grootte van een voetbalveld bebloemd dienen te worden en in de openbare perken bloemdragende struiken en bomen, zoals in het verleden langs de Tonisseweg/Langeweg stonden voor de herasfaltering. Bomen zal moeilijk worden, want die geven vaak in de herfst twee weken vallende blaadjes, maar bij struiken hebben de mensen daar niet zoveel moeite mee. Het zou een hele verbetering zijn en die twee velden zijn een gelukkig begin.

Robert van der Meer, Oude-Tonge