Afbeelding
Foto:

De Reizende Dichters geven o-o-go 46 uit

GOEREE-OVERFLAKKEE - Op het voorblad van o-o-go 46 valt meteen de abstracte coverfoto van Hans Groenendijk op. Dit jaar zijn alle coverfoto's van Hans Groenendijk, die is aangesloten bij fotoclub De Rarekiek.

In deze uitgave staan gedichten in verschillende dichtvormen. Er bestaan veel verschillende dichtvormen, bijvoorbeeld: sonnet, haiku, kwatrijn, rondeel, limerick, ollekebolleke, etc. Aan iedere dichtvorm zijn regels verbonden op het gebied van structuur, klank, ritme en/of inhoud. De afgelopen tijd hebben sommige Reizende Dichters zich beziggehouden met e.d.i.t., omdraai/tegengesteld gedicht, woordenboekgedicht. De e.d.i.t. (of tientje) is een gedicht van 10 regels, beginnend met een zin van één woord en eindigend met een zin van 10 woorden. Iedere zin staat op een nieuwe regel. Deze dichtvorm is eind 2006 bedacht door columnist Jessica van der Burg. Haiku's, lentegedichten en gedichten uit het leven gegrepen staan ook in deze uitgave, onderwerpen die de leden van De Reizende Dichters geraakt hebben. Ook een ode aan Willem Walraven uit Bladerboek 6 (woorden overleven) van Greta Lugtmeier.

Poëzie op school

Voor de tweede keer hebben kinderen op verschillende basisscholen van Sopogo kennisgemaakt met poëzie. "Cultuureducatie stimuleert kinderen om 'andere talen' te spreken. Via het project Kunsttaart wil men elke leerling structureel kennis laten maken met kunst, erfgoed en media. Onder kunst wordt verstaan muziek, beeldende dans, theater en literatuur. Kunsttaart is een minimumprogramma en elke school kan dit naar eigen inzicht verder invullen, afhankelijk van de mogelijkheden die beschikbaar zijn. De Reizende Dichters zijn hiervoor benaderd of enkele leden het leuk zouden vinden om voor de groepen te staan." Dat zegt Magda Haan, zij was het die samen met Greta Lugtmeier en Catherine van Vliet-Saivres langs de scholen trok en eigenlijk vanzelf enthousiast werden van de ontmoetingen met kinderen van allerlei pluimage.

In dit tijdschrift staan enkele gedichten die leerlingen van verschillende scholen schreven tijdens de poëzielessen. o-o-go is een tijdschrift voor mensen die Nederlandse poëzie en proza willen lezen. Soms zullen de lezers worden verrast in Flakkees dialect (Ouwdurps of Plaets en wat daartussen ligt). o-o-go verschijnt 4 keer per jaar en kost € 3,50 per nummer. Een jaarabonnement kost € 14,50. Zie website: oogo.cultuurpleingo.nl.