Leo Wessel met labrador Zinan (Oogcafé) en Jane van Dongen (PGGO). Foto: Wim van Vossen

Wim van Vossen Fotografie
Leo Wessel met labrador Zinan (Oogcafé) en Jane van Dongen (PGGO). Foto: Wim van Vossen Wim van Vossen Fotografie Foto: Wim van Vossen

Platform Gehandicaptenbeleid en Oogcafé versterken elkaar

GOEREE-OVERFLAKKEE - Platform Gehandicaptenbeleid Goeree-Overflakkee (PGGO) is het eilandelijk overleg-, advies- en informatieorgaan dat zich ambitieus inzet voor de belangen van mensen met een (functie) beperking. Met als centrale doelstelling het bevorderen van beleid waardoor genoemde doelgroepen mee kunnen doen in de eilandelijke samenleving. PGGO geeft hen informatie over regels en regelingen en volgt de ontwikkelingen op Goeree-Overflakkee. Goede toegankelijkheid en bereikbaarheid zijn steeds speerpunten.

Door Jaap Ruizeveld

Jane van Dongen (voorzitter PGGO) en Leo Wessel (Oogcafé) vertellen met passie over de inzet en activiteiten van beide organisaties die op velerlei fronten zeer nauwe banden met elkaar onderhouden. Het actieplan 2019 van PGGO staat bol van initiatieven. Zo zal er een pilot starten om de behoefte te peilen naar taxivervoer met scootmobielen van en naar de startplaats van de scootmobielen. Als je eilandbreed mensen met (functie) beperking bij de activiteiten wilt betrokken dan moet je de logistieke barrière in afstanden overbruggen, geeft Jane van Dongen aan. Wij zijn in overleg met de gemeente, portefeuillehouder is wethouder Bruggeman, of hiervoor een projectsubsidie mogelijk is.

Samen optrekken

"Op allerlei fronten zijn wij betrokken om onze achterban goede informatie te geven. Zo volgen wij adviezen van de Adviesraad Sociaal Domein op het eiland (ASDGO) en geven zo nodig onze opmerkingen. Voeren gesprekken met gemeentelijke beleidsmedewerkers over WMO-zaken. Hebben en leggen contacten met dorpsraden. Testen de toegankelijkheid van het openbaar vervoer en dit zelfde geldt voor gebouwen, winkels en bereikbaarheid van voorzieningen in de openbare ruimte. Signalen vanuit onze achterban over oneffenheden in straat, weg of stoep, te hoge drempels of andere belemmeringen spelen wij direct door aan onze contactpersoon bij de gemeente.

Ondersteunen

Ook ondersteunen wij daar waar onze doelgroep hulp nodig heeft. Bij het invullen van bijvoorbeeld aanvraagformulieren. Geven aan hoe en waar gesprekken gevoerd kunnen worden. Wonen werkconferenties bij. Organiseren themamiddagen. Ook houden wij informatieve koffiebijeenkomsten. Woensdag 10 april om 14.00 uur is de eerstvolgende samenkomst die gehouden wordt in 't Haegse Huus in Stellendam. Wij volgen uiteraard de ontwikkelingen in de participatiesamenleving en werken samen met de gemeentelijke overheid en onder andere Zorgbelang Zuid-Holland", vertelt voorzitter Jane van Dongen. Zij wijst ook op de communicatie met de achterban via nieuwsbrieven

Oogcafé

Nog niet genoemd zijn de contacten met het Oogcafé op het eiland. Woordvoerder en pleitbezorger is Leo Wessel uit Melissant. Voor dit interview is Leo met de taxi, samen met zijn geleidehond Zinan, een 2-jarige Labrador, naar de woning van Jane van Dongen aan de Koolweg in Ouddorp gekomen om zijn deel van het verhaal te vertellen. Hij kwam, gedreven door liefde voor zijn vriendin, vanuit Heemskerk naar het eiland. Beiden behoren tot de groep blinden/slechtzienden. Leo constateerde dat er op Goeree-Overflakkee tot dat moment geen locatie was waar lotgenoten bijeen konden komen. Wel in Goes, maar dat vond hij te ver weg.

Eigen ontmoetingsplek

Na overleg en contact met de Stichting Zijn bleek dat er een mogelijkheid was om ruimte te huren in het wijkcentrum aan de Doetinchemstraat 27 in Middelharnis. Met support van de landelijke Oogvereniging kon eind 2018 deze 'eigen' ontmoetingsplek worden ingevuld. Een plaats om ervaringen uit te wisselen over het leven met visuele beperking. Bijvoorbeeld letterlijk en figuurlijk over belemmeringen waar je tegen aan loopt. Praten over hulpmiddelen. Hoe zit het met het openbaar vervoer. Met een begeleiderspas?. In Oogcafé Middelharnis kunnen gastsprekers thema's presenteren, zoals recent afgelopen donderdag over het onderwerp Passend lezen. Het aantal bezoekers groeit geeft Leo Wessel aan. Hij is voor informatie telefonisch bereikbaar via 06-48326101.

Kijk voor meer informatie op www.pggo.nl.