Wout Kraak (links) en Remco de Feiter, vrijwilligers van het RTM-museum.
Wout Kraak (links) en Remco de Feiter, vrijwilligers van het RTM-museum. Foto:

'Iedereen kan RTM-conducteur worden'

Nieuwe vrijwilligers welkom bij RTM-museum

OUDDORP – In het RTM-museum te Ouddorp zijn volop mogelijkheden om als vrijwilliger aan de slag te gaan. Conducteurs, draaiers, frezers, timmerlieden, schilders en elektriciens zijn van harte welkom, en dat geldt ook voor vrijwilligers die in de museumwinkel of in de catering willen werken. Op zaterdag 13 april houdt het museum een vrijwilligersdag. Dan kunnen alle belangstellenden een kijkje nemen en meelopen, ook in de werkplaats.

Tekst en foto: Kees van Rixoort

Het RTM-museum, dat het rijdend erfgoed van de Rotterdamsche Tramweg Maatschappij levend houdt, telt circa zestig vrijwilligers. Volgens Wout Kraak en Remco de Feiter is het hard nodig dat er handjes bij komen, vooral in de werkplaats. Deze twee vrijwilligers signaleren twee problemen: "Vroeger gingen mensen met 55 jaar met pensioen. Daarna stortten ze zich op het vrijwilligerswerk. Nu ligt de pensioendatum ruim tien jaar later, waardoor er minder mensen zijn die nog als vrijwilliger aan de slag willen. Het tweede probleem is de bereikbaarheid van het RTM-museum. Je moet wel een auto hebben om hier te komen, want er is geen bushalte bij het museum."

Extra mensen nodig

Om alles in het museum goed te laten draaien – de werkplaats, de winkel, de catering, de ritten, de rondleidingen – zijn er extra mensen nodig. "We hebben nog geen ritten hoeven laten vervallen. Met kunst-en-vliegwerk komen we een heel eind, bijvoorbeeld door in plaats van twee één conducteur mee te laten rijden tijdens een rit. Maar twee conducteurs is beter, ook in het kader van de veiligheid. Bovendien: als er weinig mensen zijn, vergen we meer van de vrijwilligers die er zijn en gaat je hobby meer op werk lijken. Dat hopen we te voorkomen met extra mensen. Dan kun je meer rouleren en blijft het voor iedereen leuk."

Vrijwilligers krijgen een interne opleiding. Verder kunnen ze een gezellige werksfeer, een leuk team, gratis koffie en extra belastingaftrek van de gereden kilometers tegemoet zien. Dat laatste omdat het RTM-museum de culturele ANBI-status heeft. "Er is behoefte aan alle soorten vrijwilligers, vooral aan draaiers, frezers en houtbewerkers. En conducteurs", vertellen Kraak en De Feiter, die zelf al vele jaren actief zijn als vrijwilliger, de eerste als hoofd catering en de tweede als manusje-van-alles. "Het mooie is: iedereen kan conducteur worden." Gidsen zijn ook nodig, om grote groepen te kunnen splitsen.

Fan van stoom

De vrijwilligersdag op 13 april begint om 10.00 uur. Tot 15.00 uur kunnen belangstellenden in het RTM-museum terecht om te kijken en te 'proeven'. Het museum is gratis toegankelijk. Wout Kraak en Remco de Feiter hopen op veel bezoekers (m/v, van alle leeftijden) en vooral veel nieuwe vrijwilligers. "Het is een prachtige hobby", zegt Kraak. "Vroeger speelde je met kleine treintjes en nu werk je in het groot." De Feiter roemt de sfeer: "We hebben een leuke groep en we gaan ook wel eens samen naar een feestje. Wat ik het mooiste vind? Stoom, ik ben een enorme fan van stoom. Daarom ben ik ook machinist."

Het RTM-museum is op 3 april opengegaan voor het nieuwe seizoen. Van 3 juli tot en met 14 september (Open Monumentendag) kan het publiek ritten maken met het nostalgische rollend materieel. Daarnaast zijn er mogelijkheden om op de tram te stappen op bijvoorbeeld Tweede Paasdag.