Beleidsplan Integrale Schuldhulpverlening

GOEREE - OVERFLAKKEE - De raad boog zich donderdag in het oordeelvormende agendadeel over het Beleidsplan Integrale Schuldhulpverlening Gemeente Goeree-Overflakkee 2019-2022 en nam kennis van het uitvoeringsplan Preventie en Vroeg-signalering.

Algemeen was er wel waardering voor het nu gepresenteerde document maar toch kreeg wethouder Bruggeman een lawine aan aanvullende vragen voorgeschoteld waarin Breederveld (SGP) - in aantal - duidelijk koploper was. Dit moet anders liet de burgemeester aan de fracties weten. Stel vooraf schriftelijke vragen dan kunnen die gelijk in het debat worden meegenomen.

Door Jaap Ruizeveld

Besloten werd op 11 april meer gedocumenteerd het gesprek in de oordeelfase voort te zetten. Aspecten als het Kindpakket en de proactieve insteek (o.a. genoemd door Mariƫlle v.d.Berg CU) en de uitsluitingsperiode werden alvast gepositioneerd. Alle fracties hadden overigens hun kernpunten die men nog beantwoord wil zien.

Zorgplicht

De Wet gemeentelijke schuldhulpverlening geeft de gemeente een zorgplicht op het terrein van schuldhulpverlening. In deze wet is geregeld dat de gemeenteraad periodiek (voor ten hoogste vier jaar) een beleidsplan vaststelt dat richting geeft aan de integrale schuldhulpverlening. Het plan bevat de hoofdzaken van het door de gemeente te voeren beleid. De gemeente wil met goede en effectieve schuldhulpverlening voorkomen dat mensen in de schulden raken en mensen met schulden ondersteunen, zodat hun problemen niet verergeren. Er worden geen beperkingen opgelegd om voor schuldhulpverlening in aanmerking te komen. Inwoners met grote en problematische schulden worden geholpen met een schuldregeling, zodat zij zicht krijgen op een schuldenvrije toekomst. Ook nazorg is van belang om te voorkomen dat mensen opnieuw in de problemen komen.

Beleidsplan

Het beleidsplan bevat als uitgangspunten: Schuldhulpverlening moet voor een brede doelgroep toegankelijk zijn. Aanbod is maatwerk. De toegang tot schuldhulpverlening moet laagdrempelig zijn en verder onder andere moet de nadruk liggen op preventie activiteiten om schulden te voorkomen. Vooral gericht op risicogroepen. Jaarlijks vindt er een monitoring en evaluatie plaats.

Ombudsman

De nationale ombudsman voerde in 2017 een onderzoek uit naar de toegankelijkheid van de gemeentelijke schuldhulpverlening. Ook Goeree-Overflakkee nam aan dit onderzoek deel. De ombudsman plaatste toen aan de hand van de door de gemeente verstrekte antwoorden enige kanttekeningen bij aanmeldfase, intake- en beoordelingsfase weigeringsgronden. De gemeentelijke antwoorden bleken toen te summier. In september 2018 bracht de ombudsman een bezoek aan Goeree-Overflakkee. Op de agenda stonden toen de uitkomsten van het onderzoek (2017). Tijdens dit gesprek zijn nuanceringen met de ombudsman gedeeld die daarna aangaf content te zijn met de werkwijze van de gemeente