Afbeelding
Foto:

Jongerencoach pleit voor crisisopvang op het eiland

GOEREE-OVERFLAKKEE - Jongerencoach Gerwin Rikkers helpt jongeren op het eiland die in de problemen zitten. Bijvoorbeeld minderjarigen die kampen met een drugsverslaving, of jongeren die geen vaste verblijfplaats hebben en van de ene plek naar de andere zwerven. Toch is de energieke dertiger optimistisch: "Er is altijd hoop!" Om de eilandelijke jongeren beter te helpen, pleit hij voor een crisisopvang op het eiland en een behandellocatie voor minderjarigen.

Door Martijn de Bonte

Of de problemen rondom verslaving op het eiland groter zijn dan in andere regio's, vindt de jongerenwerker van Stichting Ontmoeting moeilijk te beoordelen. "Waar ik wel van schrik, is dat er op jonge leeftijd al drugs wordt gebruikt. Er zijn jongeren van 14 en 15 jaar oud die al harddrugs gebruiken. Dat is een zorgelijke ontwikkeling. Ik veroordeel die jongeren niet, maar ik ga wel graag met ze in gesprek. Dan zeg ik bijvoorbeeld dat ze er wit uitzien en ik me zorgen maak, en vraag of het wel goed gaat. Wat ik heel mooi vind zijn gesprekken waarin je vraagt wat een jongere zelf wil met zijn of haar leven. En vervolgens kijken op welke manier dat doel kan worden behaald. Drugs gebruiken is volgens mij nooit de oplossing." De jongerenwerker benadrukt dat het met de meeste jongeren op het eiland gelukkig gewoon goed gaat.

Even afstand nemen

Gerwin zegt dat veel jongeren eerst een keer de bodem van de put voelen voor ze beseffen dat ze hun leven radicaal willen veranderen. "Maar als ze zover zijn, dan ga ik met ze mee naar de gemeente, zoek ik mee naar een woonruimte, help ik een postadres te regelen en met alle andere dingen die nodig zijn om te werken aan een toekomstperspectief. Maar voor deze groep zou er eigenlijk een crisisopvang moeten zijn op het eiland. Een plek waar ze even afstand kunnen nemen van het milieu waarin ze verkeren, op adem kunnen komen en plannen kunnen maken voor de toekomst.

Behandeling op het eiland

Een punt van zorg is dat minderjarigen die kampen met een verslaving voor hulp om af te kicken naar bijvoorbeeld Spijkenisse of Rotterdam moeten reizen. Die worden niet opgenomen, maar hebben meerdere keren per week behandelgesprekken. "Het is een enorme belasting voor de jongere om steeds heen en weer te reizen en het is voor de ouders vaak ook lastig om iedere keer heen en weer te rijden. Daarom zou het goed zijn als jongeren voor die behandelingen ook op het eiland terecht kunnen. Maar daar is de gemeente gelukkig al mee bezig."

Lees het complete interview in de krant van aanstaande vrijdag.

Serie: Witte eiland?

Klopt de bewering dat Goeree-Overflakkee 'het witte eiland' is? Eilanden-Nieuws onderzoekt in een artikelenserie de stand van zaken op het gebied van drugsgebruik. Onder andere hulpverleners, politie en een kinderarts vertellen over hun ervaringen.