Afbeelding
Foto:

Ook in 2019 een gratis C-zwemdiploma, met dank aan Jannetje Gorissen

DIRKSLAND – Vorig jaar heeft in deze krant al een artikel gestaan over het vergoeden van de kosten voor het C-zwemdiploma voor inwoners van Dirksland, Herkingen en Melissant. Dirksland's bekende wijkverpleeg- en verloskundige, meer bekend door de naam van 'Zuster Gorissen', had in haar dagelijkse praktijk regelmatig te maken gehad met de nabestaanden van verdronken kinderen. Zij zag het verdriet dat dat teweegbracht en zei: "Dit mag in dit waterrijke gebied eigenlijk nooit meer gebeuren." Zr. Gorissen heeft in 1994 daarom haar spaarcenten in een stichting ondergebracht, met als goed doel het bevorderen en stimuleren van het zwemmen, zodat jongeren zo vroeg mogelijk leren en ouderen zo lang mogelijk blijven zwemmen.

Jannetje Gorissen is geboren in Rotterdam in 1908 en is overleden in Dirksland in 1998. In hetzelfde jaar heeft haar neef Peter Gorissen het vrijwillige voorzitterschap op zich genomen. Andere vrijwillige bestuursleden zijn penningmeester Jan Verboom en secretaris Henk Zwanenburg.

Ook vorig jaar is in dit waterrijke gebied het schoolzwemmen afgeschaft gebleven. Te belastend voor het schoolpersoneel. Het schoolzwemmen werd jarenlang medegefinancierd door de stichting van zr. Gorissen. Geen schoolzwemmen meer was frustrerend vorig jaar. Ook frustrerend was en is, dat het stichtingskapitaal steeds minder rente opbrengt. Toch streeft het bestuur er ook dit jaar weer naar een super resultaat richting de doelstelling te behalen. Zij richt haar pijlen nu op het vergoeden van de C-diploma's.

Wie naast het A- en B- ook het C-diploma heeft, kan pas echt goed uit de voeten in het water en daarom werd per 1 februari 2018 de regeling van het vergoeden van de C-zwemdiploma bedacht. Inmiddels zijn er 85 C-diploma's door de stichting vergoed en heeft het bestuur van Stichting Jannetje Gorissen besloten om ook de regeling voor het jaar 2019 te handhaven.

Er zijn wel een paar voorwaarden. Je moet A en B hebben en binnen de postcodegebieden 3247, 3248 of 3249 wonen. Voor dit jaar is er in tegenstelling tot vorig jaar geen maximumleeftijd. Wie daaraan voldoet kan zich opgeven via tel.: 0187 601 664 of administratie@degooye.nl en kan de lessen voor het C-diploma volgen in het zwembad van zijn of haar keuze.