Anne Marijke Elema en DirkJan Dekker van IVN Goeree-Overflakkee.
Anne Marijke Elema en DirkJan Dekker van IVN Goeree-Overflakkee. Foto:

'Kom kijken en ervaar hoe bijzonder de natuur is'

GOEREE-OVERFLAKKEE – Weleens goed naar wieren gekeken? En al dat leven in de buurt van die waterplanten? Wie deze vragen ontkennend moet beantwoorden, zou er goed aan doen eens aan te schuiven bij een wierenexcursie van IVN Goeree-Overflakkee. Dan ontdek je de bijzondere wereld van de anemonen, visjes, garnalen en – natuurlijk – wieren. Wat zit er onder die stenen? Kijk, krabbetjes.

Door Kees van Rixoort

De wierenexcursie is maar een voorbeeld, het activiteitenaanbod van de eilandelijke IVN is veel groter. De afdeling is bijna veertig jaar geleden opgericht. Er zijn in Nederland in totaal 170 afdelingen van de organisatie voor natuureducatie, die ooit is voortgekomen uit de Bond van Natuurbeschermers.

"De Bond was er vooral om het vingertje op te steken en zo de natuur te beschermen, maar bij IVN gaat het in de eerste plaats om beleving. Kom kijken en ervaar hoe bijzonder de natuur is. In de plaats van de veldwachters die de natuur bewaken, is de natuureducatie gekomen", vertellen Anne Marijke Elema, voorzitter van IVN Goeree-Overflakkee, en bestuurslid DirkJan Dekker. "Er zijn wel afdelingen in het land die ook politiek actief zijn, maar wij leggen ons helemaal toe op de natuureducatie."

IVN Natuureducatie activeert jong en oud om in aanraking te komen met de natuur. In de maanden juli en augustus zijn er de excursies door de Kwade Hoek. Ook zijn er wandelingen door dit gebied in het donker. Als het echt duister is en je geen hand voor ogen ziet, is de beleving van de omgeving heel speciaal. "Je gaat anders luisteren en ruiken."

Natuurgidsen

Daarnaast organiseert de jeugdwerkgroep activiteiten voor de jeugd tot 12 jaar, ook wel in samenwerking met andere organisaties. Zoals de NLGO, die het jubileum dit jaar opluistert met enkele excursies waar IVN Goeree-Overflakkee nauw bij betrokken is: een strandexcursie en, jawel, wieren van dichtbij bekijken en stenen keren. Via de IVN Kinderfaculteit biedt de organisatie een programma met naschoolse activiteiten voor leerlingen op de basisschool. Behalve met de NLGO werkt de eilandelijke IVN samen met natuurbeheersorganisaties als Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en Zuid-Hollands Landschap. Handig, want IVN is 'hofleverancier' van opgeleide natuurgidsen met een erkend diploma. Van de circa tachtig leden van IVN Goeree-Overflakkee zijn er een kleine twintig natuurgids.

IVN is ook een van de partners die het voorjaarsevenement Kijk bij de Boer op touw zetten. Op dit aan populariteit groeiende evenement komen jong en oud af. Vooral gezinnen met jonge kinderen weten de weg naar de deelnemende agrariërs op Goeree-Overflakkee dan goed te vinden.

Voor een heel andere doelgroep, ouderen in zorgcentra, heeft IVN de Natuurkoffer ontwikkeld. "Voor mensen die niet meer zo gemakkelijk buiten komen, halen we op die manier de natuur naar binnen. Eén keer per maand een uurtje. Toen we een keer een opgezette kerkuil lieten zien uit de Natuurkoffer, begonnen de bewoners uit volle borst 'De uil zat in de olmen' te zingen…"

Genoeg moois

Voor het komende seizoen heeft IVN Goeree-Overflakkee weer de nodige excursies en andere activiteiten ontwikkeld. Zo is er op zaterdag 1 juni een Natuurbelevingsdag in Oude-Tonge met verschillende kraampjes, proeverijen en excursies in de directe omgeving. Verder is er op woensdag 12 juli een Slootjesdag in Dirksland. Kinderen kunnen dan, gewapend met een schepnetje, struinen in een sloot en met een loeppot bestuderen wat ze gevonden hebben.

Alles is erop gericht om oog te krijgen voor de natuur. Zoals Elema en Dekker zeggen: "Wij laten jong en oud zien hoe mooi de natuur in elkaar zit. Er is op Goeree-Overflakkee genoeg moois te zien. Je hebt hier heel veel diversiteit: zoet, zout, brak… De natuur is geen dag hetzelfde. Ga bijvoorbeeld eens kijken bij de Philipsdam. Daar staat het helemaal vol orchideeën."