Archieffoto van het Van Weel Bethesda Ziekenhuis in Dirksland.
Archieffoto van het Van Weel Bethesda Ziekenhuis in Dirksland. Foto:

Vragen en antwoorden over de VRE-bacterie

DIRKSLAND - In het ziekenhuis in Dirksland zijn vorige week zeven patiënten besmet met de VRE-bacterie. Uit voorzorg worden alle mensen die mogelijk in aanraking zijn gekomen met de bacterie uitgenodigd voor een contactonderzoek. Een aantal vragen en antwoorden over de situatie.

1. Wat is de VRE-bacterie?

De afkorting VRE staat voor Vancomycine Resistente Enterokok. Enterokokken maken deel uit van de normale darmflora. Gezonde mensen die een dergelijke bacterie bij zich dragen, ondervinden hier vrijwel nooit last van en worden er ook niet ziek van. De VRE-bacterie verdwijnt meestal vanzelf. Alleen bij verzwakte mensen kunnen enterokokken soms infecties veroorzaken. Behandeling is dan wel mogelijk, maar alleen met speciale antibiotica.

2. Hoe kun je de VRE-bacterie krijgen?

De VRE-bacterie kan via contact met de ontlasting of besmette voorwerpen (zoals de toiletbril, deurkruk) overgedragen worden. Overdracht van de bacterie kan voorkomen worden door hygiëneregels strikt na te leven (handen wassen na toiletbezoek met water en zeep en vóór het bereiden van eten).

3. Wat betekent het als ik de VRE-bacterie bij me heb?

Gezonde mensen die een dergelijke bacterie bij zich dragen, ondervinden hier vrijwel nooit last van en worden er ook niet ziek van. Alleen bij verzwakte mensen kan de bacterie soms infecties veroorzaken. Behandeling is dan wel mogelijk, maar met speciale antibiotica die hiervoor doorgaans door ons in reserve wordt gehouden.

4. Welke maatregelen worden er genomen?

Bij alle patiënten die vanaf 1 januari tot heden in het ziekenhuis zijn opgenomen geweest, wordt het risico op dragerschap vastgesteld. Deze patiënten krijgen een label in het ziekenhuissysteem. Als deze patiënten opgenomen worden, worden ze uit voorzorg in contactisolatie verpleegd. Alle ruimtes in het ziekenhuis worden en zijn uitvoering gereinigd en gedesinfecteerd. Ook de toiletten en andere openbare ruimtes.

5. Wat is een contactonderzoek?

De landelijke richtlijn schrijft voor dat patiënten die mogelijk door hun verblijf in het ziekenhuis in aanraking zijn gekomen met een VRE-bacterie, uit voorzorg benaderd worden voor het afnemen van controlekweken. Dit noemen wij een contactonderzoek. De betreffende personen ontvangen materiaal om zelf drie dagen achter elkaar een kweek af te nemen en op te sturen.

6. Wie krijgt er een kweekset?

Alle mensen die tussen 1 januari en 21 maart opgenomen zijn geweest op de risico-afdelingen in het ziekenhuis, ontvangen een kweekset. Alle patiënten van de risico-afdeling, die vanaf 21 maart opgenomen zijn (geweest), ontvangen zeven dagen na ontslag een kweekset thuis.

7. Hoeveel risico lopen patiënten die nu in het ziekenhuis verblijven?

Alle voorzorgsmaatregelen zijn ervoor om het risico zo klein mogelijk te maken. Bovendien wordt elke patiënt onderzocht voordat deze met ontslag gaat.

8. Kan ik Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis veilig blijven bezoeken?

Patiënten en overige bezoekers kunnen het ziekenhuis veilig blijven bezoeken, zowel voor een polikliniekbezoek als voor een opname. Het ziekenhuis heeft direct extra maatregelen getroffen. Resistente bacteriën komen voor in alle ziekenhuizen, dus het is geen unieke situatie.

Bron: www.vanweelbethesda.nl