Roelof Veldhuizen, Thijs Wiegel en Bram Flikweert namen de spa ter hand om officieel de bijenboom te planten op het kerkhof van Stad aan 't Haringvliet.
Roelof Veldhuizen, Thijs Wiegel en Bram Flikweert namen de spa ter hand om officieel de bijenboom te planten op het kerkhof van Stad aan 't Haringvliet. Foto:

Rabobank schenkt cheque voor bijenbomen

GOEREE-OVERFLAKKEE – De Vereniging van Imkers Goeree-Overflakkee ontving van de Rabobank Goeree-Overflakkee een cheque van € 1.000,- Voor dit bedrag konden vijf bomen worden gekocht en geplant op verschillende locaties op het eiland.

Tekst en foto: Adri van der Laan

De ledenraadsleden van de Rabobank krijgen elk € 1.000,- om – in overleg met de bank – een goed doel te steunen. Dit doel dient wel in het algemeen belang van de regio te zijn. Ledenraadslid Roelof Veldhuizen leek het een goed plan om 'zijn' gift ten goede te laten komen aan de Vereniging van Imkers Goeree-Overflakkee. Het bestuur van deze vereniging van bijenhouders – die zich in een steeds groeiende belangstelling mag verheugen – wist wel een doel voor deze vereniging: het aanschaffen en planten van een aantal bomen. Het gaat om de boom Tetradium daniellii, beter bekend onder de naam bijenboom.
Voor het beschikbaar gestelde bedrag konden zeven van deze bijenbomen worden aangeschaft en geplant. Twee zijn er aan de Molendijk in Melissant geplant. De andere vijf zijn in Stad aan 't Haringvliet geplant: aan de Baron van Brienenstraat en op het kerkhof. Bij het planten van deze laatst genoemde bomen was er een officieel moment waarbij de bomen geplant werden.

Belang

Voorzitter Thijs Wiegel van de Imkervereniging was met een aantal bestuursleden aanwezig. Hij onderstreepte het belang van bijenbomen. Deze bomen bloeien pas eind augustus en de pollen van deze boom vormen een belangrijke voedingsbron voor bijen. Met deze pollen voeden ze hun larven. Vooral wilde bijen en solitair levende bijen hebben veel baat bij deze bomen. Volgens het bestuur van de Imkervereniging hebben de bijen het de laatste jaren niet gemakkelijk. Door schaalvergroting in de landbouw en ruilverkaveling is er weinig ruimte in de polder voor de bijen om hun voeding te vinden. Het planten van 'bijvriendelijke' gewassen en bloemen is dan ook van levensbelang voor de bijen en daarmee ook voor de voedselproductie voor de mensen.
Roelof Veldhuizen gaf aan dat de Rabobank van oorsprong nauwe banden heeft met de foodsectors en daarom werd er graag goedkeuring aan deze gift gegeven. De bank steunt meer van dergelijke initiatieven in de regio.

Gemeente

Van het ter beschikking gestelde bedrag zijn vijf bomen aangeschaft door de gemeente Goeree-Overflakkee. De bomen worden door de gemeente aangeschaft, geplant en onderhouden. De projectleider Groenvoorziening van de gemeente, Bram Flikweert, vertelt dat de gemeente steeds meer rekening houdt met natuurvriendelijk beheer. De gemeente vindt biodiversiteit heel belangrijk en in het kader daarvan zijn er verschillende voorzieningen op het eiland getroffen. De gemeente heeft dan ook graag haar medewerking verleend aan het initiatief van de eilandelijke imkers.
Roelof Veldhuizen, Thijs Wiegel en Bram Flikweert namen de spa ter hand om officieel de bijenboom te planten op het kerkhof van Stad aan 't Haringvliet.