Over NLDoet, kustbroedvogels en uw hulp

Afgelopen weekend stroopten weer vele Nederlands de mouwen op tijdens NLDoet; de grootste vrijwilligersactie van Nederland. Bij Natuurmonumenten was er een klus georganiseerd in de Kwade Hoek. Een aantal enthousiaste en fanatieke deelnemers stak een helpende hand uit bij het opruimen van afval in het gebied. Echte bikkels die in stormachtige weersomstandigheden de klus hebben geklaard.

Jaarlijks krijgt Natuurmonumenten vele aanvragen van organisaties, enthousiaste bewoners of bedrijven die afval willen ruimen in onze gebieden. Super natuurlijk om te zien dat men zo betrokken is bij de natuur en ook zelf een steentje wil bijdragen aan het verwijderen van de plastic soep uit de zee en op het land.

Toch zitten we met deze initiatieven soms ook in een figuurlijke spagaat. Naast het ad hoc inplannen van deze acties binnen ons reguliere werk, het afval moet natuurlijk ook afgevoerd worden, staat voorop dat deze acties niet hét hoofddoel tegenwerken. Een schoon natuurgebied is van belang voor de soorten die er zijn en die moeten juist geen verstoring ervaren.

Natuurbeheerders doen hun stinkende best om kustvogels weer tot broeden te krijgen. In het Haringvliet is Natuurmonumenten succesvol bij de Scheelhoekeilanden. Er broeden grote aantallen grote sterns en visdieven. Ook de Kwade Hoek, als één van de weinige kustgebieden die nog aangroeien, is aantrekkelijk voor kustbroedvogels. De strandplevier bouwt zijn nest het liefst op de kale delen van de Kwade Hoek. In enkele decennia is de stand met 75% afgenomen. Jaarlijks broeden in ons land nu 180 tot 250 paar. Ook andere typische kustbroedvogels zoals bontbekplevier en scholekster vergaat het duidelijk minder.

Daarom waken wij ervoor dat de opruimacties niet plaatsvinden tijdens het broedseizoen, van 15 maart tot en met 15 juli. Samen met gemeenten, andere natuurbeheerders, organisaties en bewoners proberen we aan de voorkant duidelijke afspraken te maken over de organisatie van opruimacties. We juichen het initiatief zeker toe, maar staat onze hoofdtaak centraal: het beschermen van de natuur en in dit geval het beschermen van de kustbroedvogels.

Aan u als recreant vragen we ook een beetje hulp. Tijdens het broedseizoen is een strook aan de zeezijde van de Kwade Hoek afgezet met bebording. Binnen de bebording mag u in het broedseizoen niet komen. Gelukkig kunt u nog steeds via het strand langs het gebied lopen. Ook het bestaande pad aan de zeezijde van de stuifdijk blijft toegankelijk. Dit pad is bewust voor dit doel open gehouden. Vanwege de broedende vogels en hun jongen vragen wij met klem niet buiten het pad te gaan en honden aan de lijn te houden. Alvast dank voor uw medewerking!