Afscheidsdienst ds. Van de Griend in teken van dankbaarheid en samen optrekken

OUDDORP - De woorden van de apostel Paulus (in het Bijbelboek Filippenzen 4 verzen 1-9) de regels: "Laat de Heer uw vreugde blijven. Wees altijd verheugd. Laat ieder u kennen als vriendelijke mensen, de Heer is nabij" en "Tienduizend redenen tot dankbaarheid " (Opwekkingslied 733), waren zondagmiddag speerpunten in de liturgie tijdens de bijzondere eredienst waarin ds. W.J. van de Griend afscheid nam van de Gereformeerde Kerken Ouddorp en Stellendam.

Door Jaap Ruizeveld

Gelet op het grote aantal bezoekers, werd deze dienst gehouden in de kerkzaal van de Doopsgezinde Gemeente aan de Dorpstienden. Familie, vrienden, talrijke genodigden, vertegenwoordigers van lokale en eilandelijke kerken en namens het gemeentebestuur Goeree-Overflakkee wethouder Tea Both-Verhoeven, woonden deze bijeenkomst bij. Een warmte uitstralende samenkomst, waarbij Martin Kolff (orgel), Martijn Dijkgraaf (piano) en Antoinette Dijkgraaf (dwarsfluit) de muzikale begeleiding verzorgden.

Eén in Christus

"Wees standvastig in de Heer. Blijf eensgezind," gaf ds. Van de Griend aan. Opnieuw liet de predikant zijn innige wens en oproep klinken om één in Christus te zijn. Elkaar verdragen, elkaar helpen en vergeven. Naar elkaar toegroeien, waarbij samen gebouwd kan worden aan die éne kerk en de verschillende kerkmuren geslecht kunnen worden. Bij zijn inleidende woorden las Van de Griend de Geloofsbelijdenis van Nicea (Wij geloven in één God, de almachtige Vader, Schepper van hemel en aarde en van alle zichtbare en onzichtbare dingen. En in één Heer Jezus Christus, de eniggeboren Zoon van God, in de Heilige Geest en in één heilige katholieke en apostolische kerk).

Hechte contacten

Voor de kinderen werd, voor zij naar hun nevendienst gingen, het lied 'Jezus is de goede Herder' gezongen. 'Die alle schaapjes bij name kent'. Bij hun terugkeer was dat treffend weergegeven in een kleurrijk schildwerkstuk vol schaapjes, dat Van de Griend enthousiast in ontvangst nam. De predikant gaf in zijn persoonlijke woorden uiting aan de hechte contacten die in de afgelopen ruim 7 jaren waren ontstaan in en met de beide Gereformeerde Kerken Ouddorp en Stellendam. Waar in persoonlijke ontmoetingen lief en leed is gedeeld. Hij noemde ook de gegroeide contacten en overlegronden met andere kerken. Hetgeen onder andere heeft geleid tot het organiseren van een jaarlijkse gezamenlijke Gebedsdienst. Dankbaar en blij toonde Van de Griend zich voor de steun van zijn echtgenote Anja, die haar rol in de gemeente nauwgezet en liefdevol uitvoerde, met een accent in de thuiszorg. "Samen mochten wij optrekken".

Loslaten

Afscheid nemen is ook een stukje loslaten. Dat is niet gemakkelijk, dat geeft verdriet, maar de banden zullen blijven, zo verzekerde Van de Griend. In het slotgebed dat de predikant samen met broeder Kees Oost uitsprak, werd nogmaals de dankbaarheid benoemd voor hetgeen in de afgelopen jaren zich mocht ontwikkelen en tevens de bede voor de nieuwe weg die nu wordt ingeslagen. Deze week vertrekken Willem en Anja naar Yerseke, naar hun standplaats bij de Hervormde Gemeente. Zondag 31 maart vindt daar de bevestiging/intrede plaats. De collecte tijdens de afscheidsdienst werd bestemd voor Hospice Calando in Dirksland.

Toespraken

Na de dienst werden Willem en Anja van de Griend toegesproken door Annabel de Jong (werkgroep predikanten), Adrie Stolk (Classis Delta), Eric Verhoeven (Hervormde Gemeente Stellendam/Melissant) en namens de Gereformeerde Kerk Stellendam (Bert Kraaijenbrink) en Kommer Akershoek (Gereformeerde Kerk Ouddorp). Er werden attenties uitgewisseld, waarna de honderden bezoekers van de dienst zich in een lange rij opstelden om de vertrekkend predikant en zijn vrouw de hand te schudden.